Агромаркет

Новий розумний ринок покликаний зробити ланцюг постачання сільгосппродукції максимально простим і економічним

Цифрова трансформація

Цифрова трансформація

Новий розумний ринок покликаний зробити ланцюг постачання сільгосппродукції максимально простим і економічним 

Останнє десятиліття спостерігається стійке зростання світового продовольчого ринку. Нині, за даними Світового банку, світовий продовольчий ринок та аграрний бізнес утворюють галузь вартістю 9 трлн доларів, яка зростає. Згідно з прогнозом економістів, до 2050 року глобальна потреба в калоріях збільшиться на 70%, а потреба в зернових культурах для споживання людьми та годівлі тварин зросте щонайменше на 100%. 

Сільськогосподарський ринок є одним із найліквідніших і конкурентоспроможним. Стабільний і передбачуваний попит, що відкриває оптимістичні перспективи для виробників і переробників сільгосппродукції, формує тенденції щодо зростання населення й рівня доходів у багатьох країнах. 

З іншого боку, внаслідок руйнівних чинників сільськогосподарська екосистема наражається на нові виклики. Завдяки розумному підходу їх можна перетворити на можливості зростання для нинішніх і майбутніх гравців, а потреба в підвищенні ефективності ланцюга постачань «від насіння до тарілки» є однією з таких можливостей. Утілити в життя цю сміливу ідею, зробити процес максимально простим і економічним призначена торговельна платформа AgriDex на основі блокчейну (L3COS). 

«Слабка» ланка 

Упровадження сучасних технологій дозволило дещо зменшити втрати в ланцюгу постачань сільськогосподарської продукції. Однак цього недостатньо: нині середні втрати сягають 35% початкового виробництва. 

Оскільки ланцюг постачання в сільському господарстві є дуже складним і неефективним через фрагментовані вхідні та вихідні мережі, перед ним постає чимало виробничих, фінансових та юридичних викликів. Серед них: 

• брак відстежуваності (роздрібним продавцям і споживачам важко дізнатися про походження продуктів); 

• шахрайство з харчовими продуктиами (стає галуззю з приблизно 40 млрд доларами на рік); 

• відходи харчових продуктів (щороку викидається 1,6 млрд тонн продуктів вартістю в 1,2 трлн доларів, або третина загальної кількості від вироблених). 

Окрім того, повільна обробка платежів є джерелом розчарувань і затримань. Варто згадати й про високі операційні витрати: валютний ризик, збори (наприклад, юридичні й адміністративні) та фінансові витрати. З тим вищі регулятивні норми — FSA (Велика Британія), FSMA (США) та SALSA (ЄС) — посилюють нормативні вимоги, що збільшує тиск на весь ланцюг. 

Можливість для інновації 

З іншого боку, ці незручності, а також великі втрати вартості, дають можливість розв’язати цю проблему, а саме — створити ефективніший ланцюг постачань. Існують різні шляхи досягнення цієї мети. Так, щоб компенсувати 35% втрат вартості ланцюга, потрібно збільшити врожайність на 50%, що є недосяжним завданням. Кращі перспективи має підвищення ефективності ланцюга постачань: зрушення всього на 5% дозволять отримати аналогічний результат, як за підвищення врожайності на 10%. Перехід до високих технологій дозволяє втілити цю ідею в життя. 

Наразі ланцюг постачання в сільському господарстві складається з низки ланок і має такий вигляд: фермер — постачальник — лабораторія — ветеринари — переробники — пакувальники — законодавці — юристи — дистриб’ютори — роздрібна торгівля — магазини — споживачі. 

Задля підвищення ефективності ланцюга постачань була створена платформа AgriDex — глобальне рішення, в основі якої лежить понад 80-річний досвід роботи з міжнародною мережею компаній і корпорацій. 

Рішення AgriDex 

AgriDex — це наскрізна блокчейн платформа SaaS («програмне забезпечення як послуга») для сільськогосподарської галузі.  

У буквальному сенсі блокчейн — це безперервний ланцюг блоків. У ньому містяться всі дані про угоди, але, на відміну від звичайних баз даних, змінити чи видалити ці дані неможливо, можливо тільки додати нові. Наприклад, якщо кількість пшениці зменшилась (вимерзла або її знищили гризуни), то в реєстрі зберігається інформація, скільки її було раніше. Ця інформація не редагується і не видаляється, але з’являється новий запис про те, що пшениці стало менше та з якої причини. Блокчейном ще називають технологію розподіленого реєстру, бо весь ланцюг операцій і актуальний список власників зберігається в комп’ютерах безлічі незалежних користувачів. Тож якщо один або кілька комп’ютерів дадуть збій, інформація не зникне. 

Для створення свого розумного ринку AgriDex обрала L3COS своїм технологічним партнером. Початок роботи нового ринку продовольства та сільськогосподарських товарів заплановано на перший квартал наступного року. Після запуску платформи компанії, які приєднаються до цього ринку, зможуть використовувати AgriDex для створення ефективніших ланцюгів постачань через безпечний розумний ринок. 

Основні переваги платформи 

AgriDex — це прозорий, інтегрований ринок із власною внутрішньою економікою та повною відповідністю нормативним вимогам. Це рішення підвищує глобальну продовольчу безпеку, об’єднуючи покупців і продавців, а також пропонує низку переваг. 

Простежуваність — прозорість по всьому ланцюгу постачання харчових продуктів, що дозволяє відстежувати кожен продукт від його походження до кінцевого споживача. 

Нормативно-правова база. Програмне забезпечення AgriDex створено для забезпечення повної відповідності національним нормам і законам у рамках однієї платформи — життєво важлива особливість для міжнародного характеру сільського господарства і виробництва харчових продуктів. Компанії повинні відповідати вимогам місцевих правил і норм, а також вимогам міжнародних і іноземних протоколів і стандартів. 

Перевірені сертифікації — автономно перевіряє органічні продукти або продукти чесної торгівлі, кількість активного інгредієнта й інші пов’язані параметри. 

Автоматизована відповідальність — вбудована автоматично оновлювана система перевірки відповідності цивільним і комерційним нормам. 

Конфіденційність і контроль — операційна система має найвищий рівень конфіденційності даних. Зашифровані дані усувають ризики підробки продукції та втрати даних. 

Для споживачів це означає більшу впевненість, бо інтелектуальний і наскрізний характер блокчейна означає повний контроль над усіма процесами вирощування, переробки та логістики харчових продуктів. 

Безпека — використання KYC, AML та інших процесів перевірки особи клієнта перед наданням йому доступу до платформи AgriDex. Так, кожен учасник проходить через протоколи «Знай свого клієнта» (KYC), угоди між ними фіксуються в автоматичних розумних контрактах, що забезпечує більшу впевненість і передбачуваність платежів. 

Захист від шахрайства — кожен актив даних, що зберігається в блокчейні, є незмінним і відстежується через верифікований ланцюг. 

Спрощення платежів — платежі на цій торговельній платформі відбуваються швидше і дешевше, бо вони проводяться з використанням токена AGR (власної криптовалюти), доступ до якого здійснюється через власну біржу L3COS. Токен прив’язаний до фунта стерлінгів, що знижує ризик коливання валютних курсів і пов’язані з ними витрати на страхування обмінного курсу. Використання токенів знижує операційні витрати. Капітал, що лежить в основі токена AGR, буде триматися фінансовими інститутами, що базуються у Великій Британії. 

Спрощення оподаткування — точна інформація забезпечує ефективний процес оподаткування й аудиту для всіх сторін. 

Керування субсидіями — розумні контракти й автоматизація дають можливість своєчасно та економічно ефективно передавати субсидії кваліфікованим бенефіціантам. 

Додаткові можливості. Оскільки L3COS — це «платформа як послуга», дозволяє урядам, організаціям, підприємствам і приватним особам створювати й запускати застосунки у своїй операційній системі. 

Отже, платформа AgriDex — це рішення для поєднання В2В, В2С і С2С, а також контролювального органу з контролювальним органом (R2R), контролювального органу з бізнесом (R2B) і контролювального органу з клієнтом (R2C). За задумом засновників платформа має задовольнити всі потреби різних підприємств сільськогосподарської та харчової промисловості всього світу. Це створення нової економіки на засадах взаємної довіри та визнанні цінності кожного учасника цієї системи. Доступ до платформи надасть її учасникам конкурентну перевагу, а також можливість отримувати прибуток, потрібний для нарощування виробничих потужностей. 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ