Овочі-Ягоди-Сад

Цвітіння садів та їхній захист

Цвітіння садів та їхній захист

 Плодовим культурам протягом усього строку їхнього життя постійно загрожують різні хвороби, що зумовлюють негативний вплив на ріст і розвиток рослин, внаслідок чого знижується врожайність, погіршується якість продукції, вкорочується продуктивний період. 

За останні роки розвиток грибних хвороб у саду став починатися раніше, ще до цвітіння. Істотні перепади між денними і нічними температурами, внаслідок яких утворюється роса, сприяють цьому. 

Розвиток інфекційних хвороб починається з ураження рослин збудником хвороби. Безпосередньо після цього розвиток хвороби протягом деякого періоду протікає приховано, без зовнішніх ознак, лише через деякий час на уражених органах або на всій рослині проявляються симптоми захворювання. Серед найбільш поширених і небезпечних хвороб в садах України є ПАРША, БОРОШНИСТА РОСА, МОНІЛІОЗ, АЛЬТЕРНАРІОЗ, КОКОМІКОЗ, КЛЯСТЕОСПОРІОЗ та КУЧЕРЯВІСТЬ ЛИСТЯ ПЕРСИКА. 

В умовах весни при великих перепадах між спекою вдень і холодними ночами у яблуневому саду надзвичайно ефективним є фунгіцид Малахіт®. Призначений для захисту від парші та борошнистої роси, препарат надійно захищає яблуню і під час коливання температур, а крім того, має пролонговану дію завдяки новій формуляції. Препарат має високу стійкість до змивання дощем. Найбільш доцільно його застосувати в фазу «розовий бутон». 

В Україні період цвітіння часто супроводжується пониженням температури та нічними приморозками. Проаналізувавши всі методи, які використовують садівники в боротьбі з приморозками, можна зробити висновки: 

1. Найбільш ефективним є накриття насаджень агроволокном (для суниці та деяких ягідних культур). 

2. Для садів найдоцільніше мати вертикальне зрошення та накриття сіткою. 

3. У вранішні години можна провести задимлення (ефективне лише за вітряної погоди). 

4. Зрошення або обприскування необхідно проводити до заморозків або під час зниження температури водою з додаванням препарату Полірам® ДФ у нормі 3 кг/га. 

5. Після заморозків обов’язково слід внести амінокислотне добриво та препарат Регаліс® Плюс — 1,25 кг/га. 

Препарат Регаліс® Плюс не лише захистить квітку та зав’язь від наслідків приморозків, а й забезпечить простий і ефективний спосіб контролю форми крони яблуні, що дозволить зменшити потреби в обрізці, пропускати додаткове світло для рівномірного та продуктивного розвитку плодів, отримувати більшу ефективність від застосування ЗЗР, посилить стійкість до стресів. Регаліс® Плюс впливає та корегує синтез гібереліну більш вибірково, ніж інші регулятори росту, тому ріст пагонів контролюється без будь-яких порушень позитивних процесів, таких як стимуляція плодоношення, розвиток оптимального розміру та кольору плодів. 

У весняний період плодові культури найбільш уразливі для основних хвороб в фазу цвітіння 

У період цвітіння збудники хвороб інфікують квітки, рухаються до квітколожа або середини плода. 

Парша та інші плямистості проявляються швидко, а альтенарія після зараження може перебувати в стані спокою. У міру достигання плоду патоген розвивається в насіннєвій камері, де він має сприятливі умови вологості й живлення. Це викликає гниття серцевини. Плід передчасно забарвлюється, на розрізі в насіннєвій камері добре видно сірий пухнастий міцелій. Інфіковані плоди погано зберігаються, втрачають тургор та стають гіркуватими на смак. Часто хвороба розвивається на фоні ураження плодів підкірковою плямистістю (гіркою ямковістю), сильним загаром (побурінням шкірочки), низькотемпературним опіком та іншими функціональними хворобами. 

Для ефективного захисту яблуні від парші, борошнистої роси, альтернаріозу і моніліозу у фазі цвітіння слід застосовувати препарат компанії BASF Серкадіс® Плюс — фунгіцид з новою діючою речовиною для професійних виробників плодових культур. Це інноваційний клас фунгіцидів, що має широкий спектр дії, лікувальні властивості, подовжений захисний ефект, потужну системну дію. Цей препарат високоефективний у захисті і від борошнистої роси у фазі «плід–ліщина». 

ПЕРЕВАГИ ПРЕПАРАТУ 

• Найкращий системний препарат для захисту яблуні від парші та борошнистої роси з лікувальним ефектом. Засіб одночасно захищає від борошнистої роси та парші, альтернаріозу, кладоспоріозу й інших видів плямистостей. 

• Поєднання двох діючих речовин унеможливлює виникнення резистентності. 

• Стійкість до змивання дощем і високих температур. 

Серкадіс® Плюс — надійний засіб запобігання резистентності до основних хвороб (різновидів справжньої борошнистої роси) завдяки двом активним речовинам з різних класів з різними механізмами дії у складу препарату. 

Час застосування: рекомендується включити в систему захисту плодових культур у фазі цвітіння та в період закладки і диференціації плодових бруньок — фази «плід-ліщина» і «волоський горіх». 

Обробка препаратом Серкадіс® Плюс під час закладки та диференціації генеративних органів забезпечує нормальний процес мейозу та мітозу, підвищує морозостійкість генеративних утворень у зимовий період і надійно захищає майбутній урожай. 

Під кінець цвітіння слід застосувати препарат контактної дії Делан®. Засіб є незамінним партнером для препаратів із системною дією в інтегрованих системах захисту плодових культур. 

Препарат Делан® є основою антирезистентної стратегії у боротьбі проти парші яблуні та груші. 

• Висока та стабільна ефективність дії 

• Можливість застосування на усіх фазах розвитку культури 

• Висока здатність до прилипання та стійкість до змивання опадами 

• Ефективний захист приросту листка завдяки повторному перерозподілу діючої речовини 

• Підвищує товарну якість та покращує зберігання плодів 

Після обробки препаратом на рослині утворюється стійкий до дощу захисний шар, який ефективно пригнічує проростання спор і споруляцію патогенів. Певна частина діючої речовини утворює резервні «депо» препарату на поверхні листка, що забезпечує тривалу та стабільну фунгіцидну дію препарату. Делан® необхідно застосовувати профілактично з моменту виникнення небезпеки зараження. Препарат може бути використаний або окремо, або в суміші з системними препаратами (Серкадіс® Плюс, Стробі®). 

Для кісточкових та ягідних культур в період цвітіння найбільш небезпечними хворобами є моніліоз та різні плямистості 

Для боротьби з цими хворобами компанія пропонує садівникам препарат Сігнум® — комбінований фунгіцид для захисту кісточкових, горіхоплідних та ягідних культур від комплексуосновних хвороб. 

Препарат високоефективний у захисті рослин за різного інфекційного навантаження, а також за низьких температур. Сігнум® швидко поглинається рослиною і не змивається дощем, він нефітотоксичний, діє проти зимуючих стадій збудників хвороб. Обприскування препаратом проводять в залежності від вегетаційного періоду, в період вегетації й аж до збирання врожаю. Препарат має неперевершену лікувальну дію із захисту плодів та ягід від механічних пошкоджень і граду. Засіб надійно захищає плоди кісточкових від моніліозу, а ягоди від сірої гнилі та покращує їхнє транспортування. 

Найбільш ефективним є обробіток кісточкових та ягідних культур в період їхнього квітування (коли відбувається масове зараження збудниками хвороб, особливо під час дощів).  

Воєводін В. В., експерт компанії BASF кандидат с.-г. наук 

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ