Агрономія

Цукровий буряк є однією з найскладніших культур у вирощуванні, який потребує значних витрат й постійної уваги

Цукрові традиції

Цукрові традиції

Цукровий буряк є однією з найскладніших культур у вирощуванні, який потребує значних витрат й постійної уваги.  

Цукровий буряк у ТОВ «АгроОрмс», що входить до A’SPIK group, є пріоритетною культурою. Його присутність у сівозміні господарства — незмінна традиція. Солодкі корені в агропідприємстві вирощують із року в рік, незважаючи на цінові тренди й не ганяючись за надприбутковістю. Адже коли працюєш, викладаючись на 100%, це дає результат. До того ж агропідприємство має надійний ринок збуту, завантажуючи сировиною партнерські цукроварні. 

Посівна у строки 

Тепла весна цього року сприяла аграріям Хмельниччини. Й у середині квітня у ТОВ «Агро-Ормс» вже завершили сівбу цукрових буряків. 

«Цього року ТОВ “Агро-Ормс” трішки зменшив площі під цукровими буряками через сівозміну, якої послідовно дотримуємось. До того ж дуже багато контрагентів посіяли цукровий буряк, тому ми переглянули кількість площ із метою збереження балансу на цукрових заводах. Власне цього року в ТОВ “Агро-Ормс” заклали під цю культуру 1361 га», — розповів комерційний директор A’SPIK group Василь Ковбель. 

Попередниками солодких коренів була озима пшениця. 

«Восени провели оранку. Навесні закрили вологу, зробили передпосівну культивацію. Ґрунти відповідно до потреб культури попередньо обробили від шкідників і хвороб, збагатили киснем і поживними речовинами», — уточнив він. Важливою складовою у вирощуванні цукрових буряків є рівень кислотності ґрунту. Саме від рН залежить, як розвиватимуться солодкі корені. Оптимальний рівень кислотності ґрунту для правильного розвитку цукрових буряків — pH 6–7,0. 

За словами Василя Ковбеля, в агропідприємстві щороку застосовують дефекат із цукрових заводів A’SPIK group і таким чином за можливістю розкислюють ґрунт. 

«Наразі вологи достатньо, і за погодними умовами 2024-й — найкращий за попередній рік. Сподіватимемось, що дощі, які пройшли Україною, не дуже нашкодять посівам. Головне, щоб після періоду опадів не прийшла спека — тоді ґрунт візьметься кіркою», — додав він. 

Обираючи технологію 

Кожне агропідприємство, яке вирощує цукрові буряки, рано чи пізно стикається з дилемою: яку технологію обрати. Класична передбачає більше уваги до посівів і більшу кількість обробок. Конвізо ж набагато зручніший у застосуванні. Як шуткують агрономи, це технологія для лінивих, що обійдеться дорожче. 

У господарстві «Агро-Ормс» застосовують Конвізо не перший рік, щоб мінімізувати кількість обробок і нагляд за площами. Адже через війну доводиться оптимізувати ресурси, зокрема трудові. Тому з метою зменшення навантаження на трактористів й агрономів певні ділянки відвели під Конвізо. Загалом це близько 40% площ. А на 60% площ підприємства цукровий буряк вирощуватимуть за класичною технологією. 

З вибором насіння питань не виникає. «Компанія A’SPIK — офіційний імпортер Betaseed, тому 85% насіння цукрового буряка в нас — цієї торгової марки. Насіння добре підходить до наших кліматичних широт, його адаптовано до нашого середовища й влаштовує нас за рівнем цукристості й урожайності тощо. Торік ми отримали врожайність близько 689 ц/га на круг за середньої цукристості щонайменше 17%», — зазначив Василь Ковбель. 

За його словами, лобода й гірчак є основними ворогами посівів цукрового буряка. За класичної технології зазвичай у ТОВ «Агро-Ормс» проводимо 3–4 гербіцидних обробки. У переважній більшості кількість обробок визначає погода. 

«Нещодавно в нас йшли дощі й цілком можливо, що після опадів полізе перша хвиля бур’янів. Ураховуючи те, що ми не зможемо відразу зайти в поле, можливо, що доведеться збільшувати норму внесення гербіцидів», — уточнив Василь Ковбель, додавши, що на підприємстві переважно застосовують емульсію: вона зручніша й ефективніша, адже навіть форсунки менше забиваються нею. 

Витратна частина 

«Цукровий буряк — культура №1, тому політика компанії полягає в тому, щоб на цій культурі не економити. Зазвичай бюджет трішки корегуємо іншими культурами на кшталт сої або кукурудзи. Й наразі витрати на вирощування солодких коренів зберігаються на довоєнному рівні», — констатує Василь Ковбель. 

На його переконання, наразі вирощування цукрового буряку точно не є збитковим. Щоправда, цього року витрати на гектар збільшились через курс валют. Ціни на препарати й насіння підвищились мінімально. А добрива, порівнюючи з минулим роком, зокрема азотна група, подешевшали. Натомість вартість пального та запчастин зросла суттєвіше. 

«Від початку повномасштабної війни парк техніки не оновлювали, проте на підприємстві доволі нове імпортне обладнання. Зокрема, для копання цукрових буряків використовують Holmer Roppa, для ґрунтообробітку й обприскування — John Deere, Case. Труднощів із запчастинами, ураховуючи прогнозованість логістичних потоків, не виникає. Були б гроші», — зауважив Василь Ковбель. 

Також у ТОВ «Агро-Ормс» збільшилися витрати на оплату праці. Ураховуючи те, що нині багато людей мобілізовано до лав ЗСУ, потрібно заповнювати вільні місця й залучати кваліфікований персонал, що є доволі складно. Тому, щоб заохотити працівників, потрібно давати їм конкурентну зарплату. 

Обережні перспективи 

У ТОВ «Агро-Ормс» не виникає питань щодо збуту солодких коренів: в A’SPIK group працюють три цукрових заводи. Серед них — «Старокостянтинівцукор», потужності якого постійно модернізують, щоб виготовляти цукор найвищої якості, який має попит не лише в Україні, а й за кордоном. Наразі, у період міжсезоння, на цукроварнях тривають підготовчі роботи, оновлюючи цехи, дбаючи про їх доброустрій і технічний стан. 

Заводи радо співпрацюють з агропідприємствами, які не входять до складу A’SPIK. Партнерів забезпечують насінням, логістикою й надають кредитну підтримку. 

Сировину приймають за базової цукристості близько 16%. Якщо цукристість менша, коефіцієнт зменшують. Ураховуючи те, що багато агропідприємств збільшили посівні площі під цукровим буряком, проблем із сировиною не буде. А ось куди реалізувати готову продукцію — поки що відкрите питання. Адже Єврокомісія ухвалила рішення щодо обмеження експорту українського цукру в обсязі 320 тис. тонн на 2024 рік і 150 тис. тонн на період до 1 червня 2025 року. Відновлення квот на солодкий продукт до країн ЄС став своєрідним холодним душем для експортерів, адже під час повномасштабної війни європейський напрямок став дуже популярним. Зокрема, 2022/23 календарного року Україна експортувала 507 тис. тонн цукру до ЄС. 

«Обмеження ЄС щодо імпорту українського цукру, безумовно, вплинуть на цукровиробництво. І нині потрібно зрозуміти, якими будуть перехідні залишки з 2023 року. Адже експорт цукру дозволено до червня 2024-го», — розповів Василь Ковбель. 

Він зауважив, що в Україні щороку спостерігається перевиробництво цукру, адже внутрішнє споживання не перевищує 1 млн тонн. І йдеться не лише про чистий продукт, а товарні позиції із високим умістом цукру — солодку воду, соки, джеми, кондитерські вироби тощо. Ураховуючи скорочення кількості населення й скорочення витрат українців на товари далеко не першої потреби, експортний потенціал цукру збільшується. «Наразі спостерігаємо, що Україна почала експортувати цукор через глибоководні порти до інших континентів. Сподіватимемось, що це позитивно вплине на загальну ситуацію», — підсумував Василь Ковбель.  

Візитівка компанії  

До складу A’SPIK group входять сільгосппідприємства ТОВ «Агро-Ормс», ТОВ «Фармгейт Україна» і ТОВ «СГП ім. Воловікова». Сумарно по агропідприємствах групи компаній під цукрові буряки 2024 року виділили понад 3 тис. гектарів площ. Солодкі корені переробляють на заводах A’SPIK group: «Старокостянтинівцукор», «Шепетівкацукор» і «Красилівцукор». Підприємства виробляють 5% загального державного обсягу цукру, що дозволило їм увійти до п’ятірки найбільших виробників цукру. Окрім цукру заводи компанії виробляють мелясу та гранульований жом. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ