Агрономія

Челендж — «гнучкий» та ефективний гербіцид для класичної технології захисту соняшнику

Челендж — «гнучкий» та ефективний гербіцид для класичної технології захисту соняшнику

Мінливі погодні умови спричиняють труднощі в плануванні гербіцидного захисту соняшнику, який вирощують за класичною технологією. Господарства мусять постійно балансувати між ґрунтовою та страховою системами захисту соняшнику в плануванні. Поява на ринку нового гербіциду Челендж®, який можна застосовувати як у ґрунтовій, так і в страховій схемах захисту соняшнику, дає можливість господарствам бути «гнучкими» в часі застосування без втрати ефективності.

Унесення гербіциду Челендж® як у ґрунтовій, так і в страховій схемах захисту, забезпечує відмінний контроль таких проблемних бур’янів, як лобода, гірчаки (середня чутливість гірчаку березковидного), щириця, мак, підмаренник, хрестоцвіті разом із падалицею ріпаку, стійкої до ALS інгібіторів, й інші. Діючу речовину гербіциду аклоніфен рослини поглинають через колеоптиль і листки — не через кореневу систему, вона стійка до промивання й не потребує заорювання за ґрунтового застосування. Тому ґрунтове застосування Челендж® у нормі 3–5 л/га на середніх і легких ґрунтах у зонах із ризиком промивання гербіцидів є цілком безпечним. Немає також обмежень у сівозміні за внесення гербіциду Челендж®.

У регіонах із нестабільним зволоженням у разі застосування до сходів культури добре зарекомендував себе партнер Харнес®, який підсилює Челендж® проти таких бур’янів, як росичка, паслін чорний, дурман, мишій, куряче просо й інші.

За відсутності достатньої кількості вологи у верхньому шарі ґрунту або за наявності рослинних решток чи грубої грудкуватої структури вносять гербіцид Челендж® по вегетації у фазі соняшнику 2–4 справжніх листки з нормою 1–2 л/га. Мінімальна норма ефективна тільки проти бур’янів у фазу сім’ядолей до одного справжнього листка. Для поліпшення ефективності внесення Челендж®, особливо за наявності бур’янів у фазу 4–5 листків, додаємо прилипач Меро® в нормі 1,0 л/га.

Стратегія застосування Челендж®
 

В Україні ПРОТЯГОМ останніх трьох років велика кількість господарств уже оцінила високу ефективність гербіциду Челендж® із «гнучким» строком застосування, переймаючи досвід із виробничих «АгроАрен Байєр».   

Ефективність ґрунтового застосування гербіциду Челендж® у нормі 4 л/га (ліворуч) і контроль без обробки (праворуч), «АгроАрена Південь», компанії «Байєр», Миколаївська обл. 

 
Ефективність ґрунтового застосування гербіциду Челендж® у нормі 4 л/га (ліворуч) і контроль без обробки (праворуч),
«АгроАрена Південь», компанія «Байєр», Миколаївська обл.

Думка виробника ПОА «Україна»

Дмитро Книрш, агроном 
Київська обл., Переяслав-Хмельницький р-н

Соняшник — невіддільна складова сівозміни нашого підприємства. У 2018 році вирощували соняшник на площі 2800 га. Практикуємо ґрунтові схеми захисту. Останні роки в нашій зоні спостерігається нерівномірне зволоження в період сівби та внесення ґрунтових гербіцидів на соняшнику. За таких умов можливе промивання ґрунтових гербіцидів, які можуть пригнітити культуру. Тому, як тільки з’явився на ринку України гербіцид Челендж®, який абсолютно не засвоюється кореневою системою, ми вирішили придбати препарат на всю площу посіву.

Також є можливість застосовувати Челендж як страховий гербіцид, що досить зручно. На тих площах, які не встигаємо обробити за ґрунтовою схемою до проростання соняшнику, застосовуємо у фазу 1–2 пари справжніх листків культури Челендж® із максимальною нормою 2 л/га. Ми були задоволені ефективністю обох схем застосування.

Роман Цизь, головний агроном

ТОВ «П’ятидні», Волинська обл., Володимир-Волинський р-н 

Вирощуємо соняшник недавно, раніше ця культура вважалася не для нашого регіону. Проте останні роки селекція насіннєвих компаній і зміна погоди допомогла соняшнику стати економічно цікавим для нас.

У 2018 році соняшник вирощували на площі 1100 га, в основному на легких піщаних ґрунтах. Основною проблемою в посівах були хрестоцвіті бур’яни. Звична для нас технологія ґрунтового гербіцидного захисту масово пропустила суріпицю й гірчицю польову. Для знищення цих бур’янів застосували препарат Челендж® по сходах у нормі від 1,1 до 1,5 л/га. Дією дуже задоволені навіть по суріпиці, яка почала цвітіння.

Також на площу 50 га торік унесли ґрунтову суміш Челендж® 2,5 л/га і s-метолахлор. Поле було чистим від бур’янів упродовж вегетації. Наступного року плануємо зробити акцент на цьому варіанті гербіцидного захисту.

Юрій Белінський, заступник директора

ФГ «Альфа», Харківська обл., Золочівський р-н

У 2018 році на багатьох полях гербіциди ґрунтової дії спрацювали недостатньо ефективно. На посівах соняшнику було виявлено сходи хрестоцвітих бур’янів, лободи білої, берізки польової (сходи з насіння) та поодинокі рослини гірчаків. Маючи попередній досвід застосування гербіциду Челендж® у період після появи сходів соняшнику, швидко ухвалили рішення про його внесення. На момент рбробки гербіцидом Челендж® бур’яни були у фазі 2 справжніх листки, рослини соняшнику — 2–4 справжніх листки. Зважаючи на видовий склад бур’янів, гербіцид Челендж® уносили з нормою витрати 1,7–1,8 л/га. Загальна площа, яку було оброблено гербіцидом Челендж® для контролю бур’янів в період після появи сходів соняшнику, становила 207 га. З поставленим завданням гербіцид Челендж впорався на відмінно, середня врожайність соняшнику на цих полях — 3,1 т/га.

Микола Колісник, агроном

ТОВ «Козачанське», Харківська обл., Золочівський р-н

Соняшник у нашому господарстві — одна з фокусних культур. Отже, посіви цієї культури завжди під пильною увагою. Контроль бур’янів на початкових етапах росту й розвитку культури — принциповий момент у повній реалізації генетичного потенціалу врожайності сучасних гібридів культури.

У 2018 році на площі 109 га гербіцид ґрунтової дії спрацював недостатньо ефективно — в період після появи сходів соняшнику було виявлено чисельні сходи лободи білої, щириці звичайної, хрестоцвітих бур’янів, нетреби звичайної, поодинокі рослини амброзії полинолистої, гірчаків і ромашки непахучої. Разом із представниками компанії «Байєр» провели обстеження посіву й вирішили про внесення гербіциду Челендж®. Оскільки деякі бур’яни були в фазі формування другої пари справжніх листків, обрали норму 1,7 л/га. У результаті застосування гербіциду Челендж® було досягнуто відмінного контролю майже всіх бур’янів, що росли в посіві за винятком амброзії полинолистої та ромашки непахучої, які були «підпалені», але з часом відновили ріст, проте вже не завдавали загрози соняшнику. Врожайність соняшнику на цьому полі становила 2,9 т/га. За потреби готові й надалі обробляти гербіцидом Челендж для боротьби з однорічними дводольними бур’янами в період після появи сходів соняшнику.

www.cropscience.bayer.ua

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ