Агрономія

Захист кукурудзи від бур’янів гербіцидом Стеллар

Захист кукурудзи від бур’янів гербіцидом Стеллар

Захисту кукурудзи від бур’янів належить левова частка витрат у структурі засобів захисту кукурудзи. Насамперед це пов’язано тим, що кукурудза дуже слабко конкурує з бур’янами на початкових фазах росту. Незважаючи на те, що навіть за сприятливих умов вона може за кілька днів сформувати повноцінний листок, конкурувати з бур’янами в широкому міжрядді їй дуже важко, адже площа поверхні перших листків дуже мала.

Рекомендовано висівати кукурудзу за температури на глибині загортання насіння не менше як +12 °С. Звичайно, селекція пішла вперед, і вже є гібриди кукурудзи, які рекомендують висівати раніше, але в кукурудзи проростки слабкі й за нічних понижень температури менше за +5 °С рослина впадає в анабіоз і практично не росте, допоки не відновиться сприятливий температурний режим. Якщо трапляються заморозки, то кукурудза втрачає частину листкової поверхні, а й на її відновлення потребується багато часу.

Однак чи стосуються такі обмеження також і бур’янів? Звісно ж, ні, це кукурудза — історично теплолюбна росла, більшість бур’янів на наших полях є аборигенами, вони звикли до суворих умов, швидко нарощують вегетативну масу й за умови значного перевищення рівня забур’яненості над ЕПШ кукурудза не має шансів сформувати відповідний урожай.

Старі люди казали, що кукурудза починає рости тоді, коли її листки хитає вітер, тобто після того, як наросте певна його маса. Спостереження показують, що це відбувається після того, коли формується п’ятий листок і далі. До цього часу сходять більшість бур’янів, це і є оптимальним терміном для внесення страхових гербіцидів.

Звичайно ж, для утримання посівів кукурудзи чистими від бур’янів можна застосувати ґрунтові гербіциди, але через часті весняні посухи це — ризикова справа.

Чи не єдиним виходом є обприскування посівів потужним гербіцидом і ще й із ґрунтовою дією. На щастя, ринок гербіцидів на кукурудзі вже тривалий час рухається у цьому напрямі, і є низка продуктів, що відповідають цим завданням. Універсальним і надійним інструментом для вирішення згаданих вище викликів є гербіцид Стеллар® для захисту посівів від широкого спектра однодольних і дводольних однорічних та багаторічних бур’янів із тривалою ґрунтовою дією. Норма використання — 0,8–1,0 л/га + ПАР Метолат 0,8-1,0 л/га для бакових сумішей і 1,0–1,25 л/га + ПАР Метолат 1,0-1,25 л/га для використання соло.

Вікно застосування дуже широке — від 3 до 8 листків кукурудзи, тож можна гнучко реагувати на всі потреби.

Завдяки двом діючим речовинам (дикамба та топрамезон) він швидко зупиняє ріст бур’янів і завдяки топрамезону має швидкий візуальний ефект у вигляді побіління їх листків.

Стеллар® має широкий спектр дії (рис. 1). До чутливих бур’янів належать найбільш поширені та шкодочинні бур’яни, такі як вмброзія полинолиста, березка польова, види гірчаків, осоти, зокрема осот рожевий, лобода біла, всі хрестоцвіті бур’яни, падалиця соняшнику.

 

Рис. 1 Чутливість найпоширеніших бур’янів до дії гербіциду Стеллар®

 

Окремо слід згадати про донедавна малопоширений бур’ян ваточник сирійський. Це важковикорінюваний бур’ян, який ефективно не контролюють навіть гербіциди суцільної дії, такі як гліфосати, для їх підсилення додають і 2,4 Д, дикамбу, клопіралід… але здолати його поки що не виходить. Корисна особливість Стеллар® полягає в тому, що він також здатний знищити надземну частину ваточника сирійського за умови внесення його у фазу 2–4 листки бур’яну. За пізнішого внесення дія значно зменшується.

На фото 1 проілюстровано дію Стеллар® на ваточнику сирійському. Чітко видно, що ті пагони, які на момент внесення були розвинуті краще, уражені менше. Надалі знебарвлена частина рослини, що не здатна фотосинтезувати, гине.

 

Фото. 1 Дія Стеллар® на ваточник сирійський

 

На жаль, не йдеться про знищення ваточника сирійського, але Стеллар® забезпечує гербістатичний ефект — зупиняє ріст, листки втрачають хлорофіл, засихають і кукурудза має ліпші шанси перегнати його, затінити, що зменшує негативний вплив на врожай. Якщо ж на полі є густі вогнища ваточника сирійського, то чи не єдиним методом є періодичні обробки його сумішами гербіцидів, згаданими вище. Механічні способи (виполювання та культивації) є малоефективними, а в разі невмілого виконання тільки ускладнюють проблему, дроблячи кореневища та розповсюджуючи їх на чисті поля.

Для поліпшення дії проти менш чутливих бур’янів, зокрема, геранієвих, видів ромашки, тонконогу та для подовження захисного періоду, особливо за ранніх унесень варто обробляти баковою сумішшю на основі Стеллар® із додаванням Фронтьєр® Оптіма або Акріс® в мінімальних нормах — Стеллар® 0,8 л/га + Метолат 0,8 л/га + Фронтьєр® Оптіма 0,8 л/га (або Акріс® 1,5 л/га). Така бакова суміш матиме прийнятну вартість, але ефективність проти проблемних бур’янів значно розшириться.

Диметенамід-П, що міститься у Фронтьєр® Оптіма й Акріс®, має низку фізико-хімічних переваг, завдяки яким він вигідно відрізняється від аналогічних діючих речовин.

Незалежні дослідження та порівняння задекларованих виробниками властивостей указують на те, що диметенамід-П ліпше розчиняється й менше здатний до зв’язування ґрунтом, ніж інші речовини групи хлорацетамідів.

 

Рис. 2 Розчинність і ґрунтова абсорбція окремих хлорацетамідів

 Завдяки цьому він потребує всього 5 мм опадів для реактивації, в той час як s-метолахлор — 25 мм.

Також він гірше зв’язується ґрунтово-поглинальним комплексом, що робить його молекули доступнішими для поглинання бур’янами. До того ж Фронтьєр® Оптіма можна застосовувати на кукурудзі до фази 6 листків, що дуже добре корелює з регламентами й практикою застосування Стеллар®.

Дослідження, які компанія BASF проводить на своїх агро- та демоцентрах, із року в рік підтверджують високу ефективність препарату. Результати показують, що роздільне внесення Стеллар® і Фронтьєр® Оптіма не дає переваг, а внесення бакової суміші в фазу 4–5 листків не лише ефективно знищує бур’яни, а й ефективно стримує наступні хвилі аж до кінця вегетації.  

 

Фото 2. Ефективність Стеллар® 0,8 л/га + ПАР Метолат 0,8 л/га з а) Фронтьєр® Оптіма 0,8 л/га та б) Акріс® 1,5 л/га

Високу ефективність Стеллар® також підтвердили випробування в інституті зернових культур НААН України.

Фонова забур’яненість посівів кукурудзи перед унесенням післясходових гербіцидів була досить строкатою й змінювалася по варіантах досліду від 21 до 50 шт./м². В агроценозі домінували лобода біла — 31,8%, тонконогові (мишій зелений, куряче просо) — 29,9, амброзія полинолиста — 26,1, щириця звичайна — 7,2%. Дводольні багаторічники були представлені осотом рожевим — 2,8% і березкою польовою — 2,2%. 

Ефективність гербіцидів наведено в табл. 1.

Таблиця 1. Забур’яненість посівів кукурудзи та ефективність гербіцидів

Щодо індивідуального впливу досліджуваних препаратів на окремі види бур’янів, то слід зазначити таке. Всі без винятку гербіциди повністю знешкоджували березку польову. Осот рожевий ліпше знищували суміші, до складу яких входив Стеллар®. Це саме стосується лободи білої, щириці звичайної, мишію зеленого, курячого проса.

Найвищу врожайність зерна кукурудзи — 7,85 т/га — (табл. 2) на гербіцидному агрофоні отримано від застосування (фаза 3–5 листків культури) бакової суміші — Фронтьєр® Оптіма — 0,8 л/га + Стеллар® — 0,8 л/га + ПАР Метолат — 0,8 л/га, яка ліпше від інших препаратів контролювала загальну кількість і масу бур’янів. Друге місце за цим показником (7,79 т/га) посіла формуляція — Стеллар® — 0,8 л/га + Акріс® — 1,5 л/га + ПАР Метолат — 0,8 л/га.

Таблиця 2. Урожайність кукурудзи на зерно залежно від схеми 

гербіцидного захисту

Внутрішні та зовнішні незалежні випробування гербіциду Стеллар® від компанії BASF підтверджують його високу ефективність не лише щодо контролю (без обробки), а й щодо продуктів конкурентів, а доступна ціна дає змогу отримати більший прибуток у вирощуванні кукурудзи. Компанія BASF працює не лише над поліпшенням продуктів, а й надає всебічну підтримку своїм партнерам. Співробітники компанії за потреби готові надати вичерпні рекомендації, щоб наші партнери користувалися продуктами компанії з максимальною ефективністю та економічною вигодою.

О. Ковтуненко,

технічний менеджер із розвитку продуктів на кукурудзі BASF

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ