Тваринництво

Додаючи ферментований ріпаковий протеїн у корм для поросят, фермери отримують кращі показники

Без цинку краще

Без цинку краще

Додаючи ферментований ріпаковий протеїн у корм для поросят, фермери отримують кращі показники, ніж за годівлі з додаванням цинку

Що є важливим для здоров’я тварин і високих показників на фермі? Здоровий кишківник — суттєвий і впливовий чинник, від якого залежить засвоєння поживних речовин, продукування багатьох вітамінів, виведення всього відпрацьованого та шкідливого, робота імунної системи і ще багато інших процесів. 

Коли ми говоримо про здоров’я кишківника, слід пам’ятати про таких два його складники, як кишкова мікробіома (від неї залежить імунітет) і цілісність кишкової стінки. Годівля значно зумовлює стан і розвиток обох складників. 

Учені вдосконалюють шляхи урізноманітнення складу бактерій кишківника без домінування патогенних бактерій і підвищення його захисних функцій через кормові інгредієнти, з оздоровлювальною функцією. Досі на допомогу в стримані патогенних бактерій на фазі після відлучення поросят фермери активно застосовують оксид цинку. Так, він стримує діарею, та разом із тим пошкоджує цілісність кишківника, імунну систему та викликає запалення. Тож цей інгредієнт не можна назвати корисним для здоров’я. 

У результаті нещодавнього масштабного дослідження група вчених Копенгагенського університету на чолі з професором Метт О. Нільсен підтвердила збільшення виробничих показників поросят, коли з корму вилучають оксид цинку й замінюють його на ферментований молочнокислими бактеріями ріпаковий протеїн. «Ми розраховували на невелику втрату середньодобового приросту через високу концентрацію клітковини в ріпаковій продукції, але натомість повідомили про вищі темпи зростання», — каже професор Нільсен. 

При дослідженні було сформовано три групи поросят, кожна з яких споживала один з трьох раціонів, а саме: контрольний корм без додаванню цинку на базі соєвого протеїнового концентрату (SPC), контрольний корм + 2500ppm цинку оксиду та контрольний корм + 10% ферментованого ріпакового шроту ЕР100і. Відстеження результатів стартувало після відлучення у віці 28 днів та до 85дня. Ферментований ріпак покращив приріст на 600 г проти корму з додаванням цинку та на 2,4 кг проти базового корму без цинку. 

Учені констатували, що оксид цинку збільшує різноманітність бактеріального складу кишківника й допомагає розвивати ворсинки, відповідальні за засвоєння поживних речовин. Однак разом із тим дослідження кишківника поросят під мікроскопом на 10-й день після відлучення показало, що ворсинки в групі, де годували 2500 ppm оксиду цинку, розташовуються нещільно, а кров незахищена від вторгнення патогенів (фото 1)

Фото 1. Кишківник поросят з дослідних груп: 1. Контрольна група; 2. +2500 ppm цинку; 3. +10% EP100i

Оксид цинку як токсична сполука робить дірки в структурах, що поєднують ентероцити, та порушує цілісність кишківника. Проникнення бактерій, неперетравних частин корму, токсинів тощо в кровотік викликає потужну імунну відповідь, виникає запалення, для боротьби з яким поросята витрачають енергію (фото 2). Як наслідок, вони менше ростуть, стають сприйнятливішими до інфекцій, а деякі також перестають їсти. Ось чому важливо підтримувати рівень запалення якомога нижче. 

Фото 2. Результати дослідження, проведеного групою учених Копенгагенського та Орхського університету

У дослідженні під керівництвом Метт О. Нільсен було виявлено посилену інфільтрацію інтраепітеліальних лімфоцитів у групах тварин, де годували базовим кормом і кормом з оксидом цинку, що вказує на субклінічне запалення з помірним і важким ураженням кишкового епітеліального бар’єра. Поросята, яких годували ферментованим ріпаком (EP100i), мали значно нижчий ступінь запалення, ніж зазначені вище групи. 

Альтернатива корму з оксидом цинку 

Тож які є альтернативи корму для здорового кишківника без цинку? Фахівці European Protein бачать рішення за ферментованими молочнокислими бактеріями — рослинними протеїнами. Ферментація перетворює початковий продукт на речовину, що посилює здоров’я кишківника. Функціональність ферментованого продукту щодо здоров’я залежить від типу рослинної сировини та способу ферментації. 

Так, клітковина ріпакового шроту, вплив якої на результат спочатку насторожував професора Нільсен, після ферментації перетворюється на пребіотичні олігосахариди. 

Вони підвищують різноманітність бактерій у кишківнику й забезпечують їх корисний склад. Більше з тим, велика кількість розчинених волокон сприяє виробленню коротколанцюгових жирних кислот, таких як бутират, пропіонат й ацетат. Останні сприяють продукуванню слизу, формуванню міцної слизової оболонки, в результаті чого знижується можливість підвищеної кишкової проникності. 

На додачу до цього наявні у ферментованому ріпаку сполуки з антиоксидантною, протимікробною та протизапальною дією сприяють активності бар’єрних функцій кишківника, що підтримує взаємодію бактерій та імунної системи в гомеостазі. 

Фахівці European Protein із практичного досвіду переконані, що впливати й сприяти розвитку кишківника та імунної системи поросят доцільно починати через корм для свиноматок. Якщо вам потрібен модуляційний ефект мікробіоми кишківника без шкоди для імунної системи, як у разі з додаванням оксиду цинку, компанія пропонує ферментований ріпаковий протеїн EP100i у кормах для поросят. 

«Більшість наших клієнтів здивовані, що лікарський цинк у великих дозах шкодить розвитку функціональної імунної системи й навіть викликає запалення кишківника. З боку виробництва це означає, що є невикористані можливості для поліпшення здоров’я кишківника. І це є перевага, яка призводить до отримання стійкіших до захворювань поросят із більшими показниками зростання для багатьох наших клієнтів», — каже Єнс Легарт, генеральний директор European Protein. 

Матеріал надала компанія European Protein (Данія)

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ