Збудники диплодіозу зберігають життєдіяльність до чотирьох років
Збудники диплодіозу кукурудзи S. maydis зимують у вигляді пікнід і міцелію на рештках кукурудзи в ґрунті або на насінні. Пікніди можуть зберігатися, не втрачаючи життєздатності, в рослинних рештках на поверхні ґрунту до чотирьох років, а у верхньому шарі ґрунту – протягом 1-2 років, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Для проростання гриба S. maydis найсприятливішими є температури +20…+30°С. Посиленню шкодочинності хвороби сприяє низка чинників:
- рясні опади;
- незбалансована родючість ґрунтів;
- низький уміст калію;
- поганий дренаж;
- механічні пошкодження посівів;
- пошкодження посівів комахами;
- висока щільність посівів.
Спори гриба виділяються із пікнід і розносяться вітром і дощем, можливо, навіть комахами. У теплих вологих умовах виділення спор відбувається особливо інтенсивно.
«Рослини кукурудзи в основному заражаються через надземні органи й коріння, іноді через вузли між листком і качаном. Проникнення гриба в качан зазвичай відбувається через стрижень. Тому гібриди з незначною листковою обгорткою качанів дуже сприйнятливі до патогену», – зазначає Ольга Башинська, начальниця відділу фітосанітарної експертизи та контролю якості зернових (Держпродспоживслужба).
У заражених стеблах кукурудзи порушується нормальне функціонування судинної системи, що утрудняє пересування поживних речовин і вологи. Це призводить у результаті до зменшення розмірів зерен.
Нагадаємо, диплодіоз щороку виявляють в імпортному зерні кукурудзи. А осередкове зараження диплодіозом може повністю знищити врожай кукурудзи.