Як зменшити ризики ураження озимих зернових шкідливими організмами

Для зменшення пошкодженості озимих зернових шкідниками, ураженості хворобами та засміченості бур’янами й падалицею зернових культур необхідно дотримуватися певних умов, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Це, зокрема:
- правильний добір попередників (без повторних посівів зернових),
- вчасний і відповідний обробіток ґрунту,
- збалансоване застосування мінеральних добрив,
- сівба в оптимальні строки,
- використання високоякісного насіннєвого матеріалу (отримання дружніх сходів),
- застосування передпосівної обробки насіння баковою сумішшю препаратів інсектицидної та фунгіцидної дій.
За словами кандидатки сільськогосподарських наук Тетяни Гирки, до таких бакових сумішей варто додавати мікродобрива (сполуки добирають з урахуванням результатів агрохімічного аналізу ґрунту) у легкодоступних формах мікроелементів і регулятори росту рослин для пришвидшення проходження уразливих фаз розвитку, покращення габітусу рослин та підвищення їх витривалості до негативних чинників.
«Упродовж усієї вегетації озимих зернових культур потрібен постійний моніторинг фітосанітарного стану аж до збирання врожаю»,
– нагадує Тетяна Гирка у своїй статті.
Нагадаємо, озиму пшеницю на Бессарабії сіють у сухий ґрунт. На Харківщині ґрунтова посуха також триває вже протягом 7-10 декад.