Як забезпечити комплексний захист посівів сої від хвороб

Проблему накопичення захворювань сої можна усунути сівозміною, але це не завжди ефективно. Збудники, що уражають сою, часто здатні інфікувати й інші культури, наприклад, ріпак, соняшник і кукурудзу. До таких належать гриби роду Fusarium та збудник альтернаріозу Alternaria. У сучасних умовах важко уникнути вирощування цих культур у сівозміні. Проте ситуація є контрольованою, адже маючи інформацією про ризики, можна правильно організувати заходи захисту.
Про це у статті в журналі The Ukrainian Farmer пише старша наукова співробітниця, дорадниця з агрономії Людмила Погоріла (Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН).
Сівозміна ефективна в боротьбі з хворобами, збудники яких зимують на рослинних рештках, що не мінералізувалися. Для їх усунення корисним є обробіток ґрунту, який сприяє придушенню спор. Якщо ж господарство не застосовує обробіток ґрунту, варто застосовувати деструктори стерні.
Важливою складовою системи захисту сої є протруювання насіння. Для цього рекомендується використовувати багатокомпонентні препарати, здатні забезпечити одночасний захист від грибних і бактеріальних хвороб. Десикація допомагає запобігти розвитку альтернаріозу сої. Однак основним способом зменшення ризику хвороб є своєчасне збирання врожаю, що дає змогу уникнути поширення інфекцій через опади й підвищену вологість.
Для обмеження поширення хвороб сої потрібно постійно проводити фітосанітарний моніторинг насіннєвого матеріалу й рослин у період вегетації. Насіння потрібно перевіряти як під час закладання його на зберігання, так і перед сівбою.
Для точної діагностики хвороб потрібно звертатись з інфікованими зразками насіння чи рослин у спеціалізовані лабораторії. У нинішніх умовах агровиробники захисту сої від хвороб не завжди приділяють достатньо уваги, хоча ця агротехнічна операція є однією з головних для збереження й реалізації потенціалу врожайності будь-якої культури.
«Умови недостатнього зволоження стали викликом для аграріїв, але правильний підхід до захисту насіння й раціональні агротехнічні заходи допоможуть зменшити ризики та зберегти врожай»,
– зазначає Людмила Погоріла.
Нагадаємо, хвороби сої можуть знижувати продуктивність культури до 20-40%, а в окремі роки і до 50-60%.