Агрономія

Як забезпечити комплексний захист посівів сої від хвороб

Як забезпечити комплексний захист посівів сої від хвороб

Проблему накопичення захворювань сої можна усунути сівозміною, але це не завжди ефективно. Збудники, що уражають сою, часто здатні інфікувати й інші культури, наприклад, ріпак, соняшник і кукурудзу. До таких належать гриби роду Fusarium та збудник альтернаріозу Alternaria. У сучасних умовах важко уникнути вирощування цих культур у сівозміні. Проте ситуація є контрольованою, адже маючи інформацією про ризики, можна правильно організувати заходи захисту.

Про це у статті в журналі The Ukrainian Farmer пише старша наукова співробітниця, дорадниця з агрономії Людмила Погоріла (Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН).

Сівозміна ефективна в боротьбі з хворобами, збудники яких зимують на рослинних рештках, що не мінералізувалися. Для їх усунення корисним є обробіток ґрунту, який сприяє придушенню спор. Якщо ж господарство не застосовує обробіток ґрунту, варто застосовувати деструктори стерні.

Важливою складовою системи захисту сої є протруювання насіння. Для цього рекомендується використовувати багатокомпонентні препарати, здатні забезпечити одночасний захист від грибних і бактеріальних хвороб. Десикація допомагає запобігти розвитку альтернаріозу сої. Однак основним способом зменшення ризику хвороб є своєчасне збирання врожаю, що дає змогу уникнути поширення інфекцій через опади й підвищену вологість.

Для обмеження поширення хвороб сої потрібно постійно проводити фітосанітарний моніторинг насіннєвого матеріалу й рослин у період вегетації. Насіння потрібно перевіряти як під час закладання його на зберігання, так і перед сівбою.

Для точної діагностики хвороб потрібно звертатись з інфікованими зразками насіння чи рослин у спеціалізовані лабораторії. У нинішніх умовах агровиробники захисту сої від хвороб не завжди приділяють достатньо уваги, хоча ця агротехнічна операція є однією з головних для збереження й реалізації потенціалу врожайності будь-якої культури.

«Умови недостатнього зволоження стали викликом для аграріїв, але правильний підхід до захисту насіння й раціональні агротехнічні заходи допоможуть зменшити ризики та зберегти врожай»,

– зазначає Людмила Погоріла.

Нагадаємо, хвороби сої можуть знижувати продуктивність культури до 20-40%, а в окремі роки і до 50-60%.