Агрономія

Зі зміною кон’юнктури ринку соя стає дедалі привабливішою культурою для вирощування

«Щоб залишатися на місці, треба швидко бігти вперед»

«Щоб залишатися на місці, треба швидко бігти вперед»

Ця істина сьогодні надзвичайно актуальна для аграрної галузі. Щороку перед агровиробниками постають нові й нові виклики. Підвищення рентабельності виробництва сільськогосподарської продукції залишається питанням номер один. Сезон за сезоном аграрії вдосконалюють технології вирощування культур, запроваджуючи нові прийоми й інноваційні рішення

Зі зміною кон’юнктури ринку соя стає дедалі привабливішою культурою для вирощування. Хоча в Україні сою вирощують вже досить довго, наразі це найменш вивчена культура, а технологія її вирощування потребує доопрацювання. У кожному регіоні специфічні ґрунтово-кліматичні умови для росту й розвитку сої, і технологія її вирощування залежно від регіону суттєво відрізняється. У цій статті провідні аграрії з різних куточків України діляться своїм досвідом вирощування сої, який формувався багато років шляхом спроб, помилок і досягнень.

ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСТЬ

Василь Васильович Яцько, директор ТОВ «Отрада-Агро»

— Василю Васильовичу, розкажіть, будь ласка, про господарство і його історію.

— Наше господарство, «Отрада-Агро», засновано 2005 року. Ми починали з 500 га, потім до нас почало йти більше людей і на цей час ми маємо 3000 га на землях Отрадівської селищної ради. Більшість площ у нас на зрошенні. Основні культури — це зернові, соя, соняшник і горох. Соняшник ми сіємо один раз на 6 років. Соя займає десь 40 % площі. Уже років 10–12 ми маємо стабільні результати.

— Чим «Отрада-Агро» відрізняється від сусідніх господарств?

— Більшість господарств утворилися на базі колгоспів і радгоспів. У них спочатку були техніка й фрегати. Ми ж починали з нуля, у нас нічого не було, все купували самі. Ми не цураємося вчитися, обмінюємося досвідом, підказуємо іншим, хто хоче вчитися. Ми завжди стараємося йти попереду. Постійно випробовуємо якісь новації та впроваджуємо нові рішення.

— Розкажіть детально про технологічні нюанси вирощування сої у вашому господарстві.

— Слід почати з того, що у нас є три види сої, яку ми вирощуємо: ультраранні сорти, пізні сорти та пожнивна соя. На кожен сорт у нас своя технологія, але є стандартні аспекти, яких ми дотримуємось.

— Розкажіть про обробіток ґрунту під сою.

— Під сою ґрунт має бути підготовлено по максимуму з осені — в цей період ми вирівнюємо площу. Навесні тільки легке боронування перед посівом. Якщо ґрунт погано підготовлено, то хай там яка у нас чудова флекс-жатка, однаково будуть втрати.

— Яких принципів ви дотримуєтеся в мінеральному живленні сої у своєму господарстві?

— Ще три роки тому ми купували аміачну селітру по 6000 грн/т, а цього року ціна вже перевищила 13 тис. і далі росте. Соя потребує чималої кількості азоту, але, на відміну від інших культур, може брати азот від симбіозу з бульбочковими бактеріями.

Соя накопичує азот і багато його залишає після себе. Особливо на ранніх стадіях мінеральний азот бажано не давати, тому що коли вона перенасичена і багато вологи, соя дуже витягується, а це недобре. Міжвузля у неї має бути невелике, щоб вона не вилягала. Під посів ми азот не вносимо взагалі, уже давно це припинили. От, наприклад, ми сьогодні викопували рослини пізньої сої і дивилися на бульбочки — уже через місяць ми її коситимемо, а бульбочки ще рожеві, працюють. Мінеральний азот ми додаємо тільки тоді, коли з’явилися боби. Ми робимо живлення азотом — 100 кг/г аміачної селітри під дощ або фрегат. Це дає додатково десь біля 200 кг/г зерна. Один із важливих моментів у вирощуванні сої — додавання фосфорних добрив під час посіву. Ми даємо потрійний суперфосфат — він зміцнює кореневу систему і стимулює її гарний розвиток.

— Коли ви починаєте сіяти і яка норма висіву сої?

— Про спосіб сівби наука каже: що пізніша соя, то рідшою вона має бути, що раніша — то густіший посів. Тому суперранні сорти ми сіємо до 900 тис./га, пізні сорти — 470 тис./га. Сіємо у квітні, щойно температура ґрунту сягнула +12 °С на глибині 4–5 см. Сою ми сіємо після зернових культур, після сої і трішки після соняшнику.

— Які є нюанси в підготовці насіння до посіву?

— Дуже важливо перед посівом звертати увагу на посівні якості насіння, щоб потім не було неприємних сюрпризів. Передпосівна обробка насіння — один із найголовніших технологічних аспектів. Ми перейшли на новітню технологію обробки насіння препаратом Вайбранс® RFC. Препарат, крім того, що дуже добре тримає хвороби, особливо на ранніх термінах посіву, містить діючу речовину седаксан, яка дуже добре працює на розвиток кореневої системи. І коли ми в травні ходили по полю й викопували рослини, то там, де було застосовано Вайбранс® RFC, коренева система була просто добренною. До протруйника даємо неодмінно інокулянт Атува® з протектором Премакс™.

Уже два роки ми обробляємо насіння за допомогою мобільних протруювальних комплексів від компанії «Сингента». І я вам скажу, що якісь нанесення набагато вища, ніж коли ми обробляли машинами вітчизняного виробництва, які дуже травмують насіння. Цього року ми навіть зменшили норму висіву і не прогадали, бо травмованого насіння не було, та й схожість дуже добра.

— Які чинники впливають на життєздатність бульбочкових бактерій?

— Соя не любить пересушений ґрунт і, хоч як це парадоксально, перезволожений теж. Під час обробки слід мінімізувати потрапляння сонячного проміння на насіння, щоб не було пригнічення бактерій.

— На що слід звертати увагу в захисті посівів сої?

— Соя дуже чутлива до бур’янів. У фазі 3–4 трійчасті листки ми вносимо гербіциди. Коли з’являються перші боби, обов’язково даємо фунгіцид Амістар® Екстра, до цього моменту протруйник справляється зі своєю роботою. Ну, і неодмінно треба стежити за шкідниками. У наших умовах великої шкоди завдає совка, ми вносимо проти неї інсектицид Ампліго® — він дуже добре тримає.

На третю обробку ми даємо акарицид, тому що в наших умовах кліщ — це страшна біда для сої. Цього року був дуже холодний початок літа і ми думали, що кліща не буде. Та буквально за тиждень як пішла спека — заходимо в поле і бачимо масове ураження кліщем. Позаяк терміни ми вже пропустили і соя виросла велика, а ми не хотіли топтати її з наземними оприскувачами, то найняли гвинтокрил і накрили всі поля сої препаратом Вертімек®. Буквально через 5–6 днів кліща не стало.

— Як щодо мікроелементів під час вегетації?

— Даємо трохи мікродобрив під час вегетації і ще амінокислоти, коли є стресові умови — кліщ, холодна ніч тощо. Тоді рослина краще їх переносить. Також ми додаємо бор при першій й другій обробці — для продовження цвітіння і щоб додатково його спровокувати.

— Як часто ви поливаєте сою?

— Дуже важлива якість поливу. От ви бачите: фрегат іде, здається, що все нормально. Однак треба самому пройти і подивитися — окремі місця може бути не полито. Такі місця передусім уражує кліщ.

Зазвичай типового року в нашому регіоні випадає 230 мм. Суперранню сою треба поливати 6–8 разів, пізні сорти — 11–12, пожнивну сою — 4–5. Цей рік, слава богу, був вологий, подекуди річна норма випала протягом червня. Суперранні сорти ми полили тільки тричі.

— Які є нюанси у вирощуванні пожнивної сої?

— Пожнивну сою ми вирощуємо четвертий рік поспіль і постійно збільшуємо площі. Цього року посіяли 660 га. Я вважаю, післяжнивна соя — це майбутнє нашого регіону. Звичайно, врожаї не такі, як на середніх чи пізніх сортах, але це другий урожай на полі за один рік. Сіємо ми її після озимих ячменю й пшениці. Хоч цього року збирання зернових затягнулося через опади, ми все встигли відсіяти. Зібрали озимий ячмінь на початку липня, одразу провели дискування у два сліди і вже 8 липня посіяли пожнивну сою разом із внесенням фосфорних добрив у нормі 40 кг у діючій речовині. Коли починають наливатися боби, тоді ми даємо близько 100 кг аміачної селітри під полив. Часу обмаль для пожнивної сої, тому її швидко треба нагнати. Звісно, можна дати всю норму азоту при посіві, але тоді буде набагато менше бульбочок, а це наші гроші!

Найважливіше в післяжнивній сої — час посіву. Соя дуже боїться заморозків, тому, коли будуть перші холоди, вона повинна максимально налитися. З-поміж моїх улюблених сортів для пожнивної культури суперрання соя Манхеттен. Навіть торік ми посіяли її 18 липня, і їй вистачило часу на достигання. Ми її збирали в жовтні й отримали чудові результати. У пожнивній сої кліща немає, проте можуть бути великі проблеми із совкою. Фунгіцидом ми працюємо превентивно, також додаємо бор у робочий розчин.

— А коли ви збираєте основні посіви сої?

— Терміни збирання ультраранньої сої — серпень. Авжеж, ранні сорти не такі продуктивні, як пізні, але є свої плюси: зараз кінець серпня, а ми вже готуємо ґрунт до висіву озимого ячменю. Планова урожайність у нас — 4 т/га; поки що все йде за планом, віримо в краще! Пізню сою збираємо на початку жовтня. Ми плануємо урожайність понад 5 т, а скільки там буде понад п’ять, залежить від багатьох чинників.

Сою починаємо молотити, коли зранку волога ще 14–13 %. Бо якщо ми почнемо збирати при 12 %, на вечір вона буде вже 8–9 %, а це, звичайно, втрати.

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСТЬ

Іван Анатолійович Подолян, головний агроном ТзОВ «Прогрес»

— Іване Анатолійовичу, розкажіть, будь ласка, про господарство та його історію.

— Ми з вами нині у Володимир-Волинському районі на теренах господарства ТзОВ «Прогрес». Господарство було засновано 2001 року. Тут працює близько 150 осіб. Основна наша діяльність — вирощування ВРХ, зокрема молочне тваринництво. Отож усю нашу сівозміну спрямовано на вирощування кормових культур, як-от кукурудза на силос, жито на зелений корм, багаторічні трави. Ще маємо посіви озимої пшениці, кукурудзи на зерно, цукрового буряку, соняшнику й сої.

— Розкажіть, будь ласка, про технологію вирощування сої у вашому господарстві.

— Соя не є нашою основною культурою, але попри це ми приділяємо багато уваги технології її вирощування. Висіваємо сою сівалкою суцільного висіву з міжряддям 12,5 см на глибину 4 см. Норма висіву — близько 750 000 шт./га.

Соя у нас — попередниця під озимі культури, тому ми підбираємо для себе ранньостиглі сорти. А попередницею сої у нас виступає головно кукурудза на зерно, бо цю культуру ми збираємо найпізніше. Щодо виборів сортів, то у нас є своя ділянка з демонстраційними посівами і на основі результатів ми вибираємо сорти, які нам найбільше підходять.

— Який у вас обробіток ґрунту під сою?

— Після збирання кукурудзи ми проводимо глибоке рихлення та осінню культивацію для вирівнювання ґрунту.

— Які особливості вирощування сої у вашому регіоні?

— Основна проблема у нас — те, що ми сіємо сою на торф’яниках, а тому не можемо рано зайти в поле, бо чекаємо, доки підсохне ґрунт. Тому у нас пізні терміни посіву сої.

— Як складалися погодні умови під час вегетаційного періоду 2021 року?

— Цього року була довга затяжна весна, і ми мали проблему з перезволоження ґрунту. Узагалі, для сої цьогоріч склалися чудові умови. У період вегетації в нашій зоні випадало багато опадів — щомісяця по 60–80 мм. Хоча ми сіяли сою у вологий ґрунт, завдяки якісній обробці посівного матеріалу протруйником Вайбранс® RFC ми змогли на відмінно захистити сходи культури від основних хвороб, як-от прикореневі гнилі, аскохітоз, пероноспороз, фузаріоз.

— Чому ви вибрали саме Вайбранс® RFC?

— Скажу так, наше господарство досить інноваційне. Цього року Вайбранс® RFC уперше з’явився на ринку, і ми вибрали саме його. По-перше, він чудово захищає від широкого спектра хвороб. По-друге, я помітив на полях після застосування Вайбранс® RFC чудові, вирівняні й дружні сходи сої. По-третє, він дає кращий розвиток кореневої системи. І по-четверте, формуляція цього препарату дружня до бульбочкових бактерій і не пригнічує їхній розвиток, на відміну від інших продуктів. Цьогоріч до бакової суміші Атува® + Премакс™ + Вайбранс® RFC я більше нічого не додавав. І взагалі, досвід навчив, що під час обробки слід покладатися на апробовані суміші і комбінації, які рекомендує компанія-Виробник. ? Розкажіть про систему живлення сої у вашому господарстві. — Ми спираємося на аналіз ґрунту. Безперечно, у нашому регіоні дуже великий брак калію, тому під час осінньої обробки ми вносимо 90 кг/га в діючій речовині, зокрема калій хлористий. Навесні при посіві вносимо комплексні добрива 8:24:24 у нормі 150 кг/га у фізичній масі плюс 2,5 кг сірки. Щодо азотного живлення, то до моменту бутонізації ми нічого не вносимо для гарної роботи бульбочкових бактерій. А вже в період бутонізації вносимо 100 кг/га у фізичній масі аміачної селітри.

— Яких помилок при вирощуванні сої ви припускалися в минулому?

— Вирощую сою майже п’ять років, і кожен рік, звичайно, специфічний. Пам’ятаю, в перший рік вирощування сої ми недооцінили гербіцидний захист. Також я вважаю, що моєю помилкою була ще й недооцінка фунгіцидного захисту сої в перші роки вирощування. Сьогодні я роблю дві фунгіцидні обробки посівів сої.

— Скажіть, будь ласка, чи змінюється ваша технологія вирощування з роками?

— Безперечно, технологія змінюється. Ми самі проводимо внутрішні досліди, й на основі результатів я змінюю пестицидний захист сої і не тільки. Чимало уваги звертаю і на обробку посівного матеріалу, стараюся йти в ногу з часом.

— Чи запозичуєте ви закордонний досвід?

— Звичайно ми переймаємо закордонний досвід у вирощуванні не тільки сої, а й інших культур. Тісно спілкуємося також із сусідніми господарствами, ділимося проблемами, помилками й досягненнями.

— Як підсумок нашої розмови, на які основні аспекти у вирощуванні сої ви радили б звернути увагу сусідам і колегам?

— Насамперед це якісна обробка посівного матеріалу. Обирайте якісні, оригінальні та інноваційні препарати, до яких належить і Вайбранс® RFC. По-друге, це живлення. Дайте сої всі ті мікро- й макроелементи, які їй потрібні. І наостанок хочу побажати всім гарної, сприятливої погоди.

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ

Петро Михайлович Марічук, головний агроном філії «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП»

— Петре Михайловичу, розкажіть, будь ласка, про технологічні моменти в господарстві.

— Ми вирощуємо п’ять основних культур, із них дві озимі і три ярі. Озимі — це пшениця й ріпак, ярі — соняшник, кукурудза й соя. Сої у нас десь 4 тис. га у структурі посівних площ.

— Як досягти таких результатів, як у вас, які основні нюанси в технології вирощування?

— Ми до цього йшли 8 років, підбирали сорти сої, відпрацьовували кожну технологічну ланку: внесення гербіцидів, підготовка насіння, інші моменти, пов’язані з вирощуванням.

— Які основні моменти в обробці посівного матеріалу сої?

— Під час обробки ми наносимо окремо протруйник з мікроелементами й окремо інокулянт. Ми завжди обробляємо посівний матеріал згідно з рекомендаціями компанії-виробника препаратів, але щонайменше за три тижні до висіву культури. Тобто якщо достатній титр бактерій в інокулянті, то обробка легко витримує цілий період від обробки до висіву. Цього року ми використовували інокулянт Атува® і протруйник Вайбранс® RFC. З економічного погляду, схема від «Сингента» себе виправдовує.

— Ви вирощуєте сою вже майже вісім років. З яких урожаїв ви починали і які маєте на сьогодні?

— У перший рік вирощування, пам’ятаю, урожайність була 1,8 т/га, а найкращий рік видався 2019, коли ми досягнули позначки в 3,34 т/га.

— Чи спостерігалися хвороби на початковому етапі розвитку посівів цього року?

— Хоча весна була довгою й холодною, на посівах сої не було ні кореневих і прикореневих гнилей, ні інших хвороб. Це дуже великий плюс — відсутність хвороб аж до періоду наливу бобів.

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Віталій Сергійович Дяченко, головний агроном СФГ «Т.В.К.»

— Віталію Сергійовичу, розкажіть, будь ласка, про господарство.

— Ми перебуваємо на полях селянськофермерського господарства «Т.В.К.». Компанію заснував 2000 року Володимир Костянтинович Топалов. Земельний банк становить 2000 га в Київській і Черкаській областях. Наша компанія вирощує посівний матеріал сої та групи зернових культур. Ми співпрацюємо з вітчизняними й закордонними науководослідними установами. Сівозміна у нас складається з трьох основних культур — соя, ріпак і пшениця.

— Ви — насіннєве господарство, скажіть, яка географія ваших клієнтів, котрі купують у вас посівний матеріал сої?

— Сою ми вирощуємо більше як 15 років, і за цей час насіння цієї культури у нас купували майже з усіх куточків України. Найбільше ж господарства з Кіровоградської, Черкаської, Київської і Чернігівської областей. Частина наших клієнтів у Полтавській, Сумській, Донецькій, Луганській, Львівській і Тернопільській областях. За сезон ми можемо виробити близько 2500–3000 тонн посівного матеріалу сої. У нашому портфоліо на вирощуванні — близько 10 сортів сої. Найперспективніші з них Титан, Вишиванка і Тріада.

— Поділіться, будь ласка, тонкощами вирощування цієї культури у вашому регіоні. З чого ви починаєте технологію вирощування сої?

— Технологія — це передусім збирання попередника і правильний розподіл рослинних решток по полю, щоб зменшити розвиток хвороб. Проаналізувавши дані за всі попередні роки, ми вирішили перейти на вертикальний обробіток ґрунту і замінити оранку рихленням. Це пов’язано насамперед зі зміною погодно-кліматичних умов — із недостатньою і нестабільною вологозабезпеченістю.

Ми не прихильники раннього посіву. Соя — ніжна культура, вона не любить холодний ґрунт. Треба уникнути весняних заморозків і почекати, доки ґрунт прогріється до +12 °. Ми також дотримуємося рекомендацій наших іноземних партнерів і для себе вибрали глибину загортання насіння 3–3,5 см. Ми самі проводили досліди, щоб підібрати оптимальну ширину міжряддя, і для себе я визначився на ширині 12,5 см та 25 см, що, на мою думку, найоптимальніше в умовах нашої зони. Для отримання якісного посівного матеріалу я теж не бачу сенсу загущувати посіви. Оптимальна густота, як на мене, — норма висіву 450–650 тис. насінин залежно від особливостей сорту.

— Як, на вашу думку, соя реагує на ущільнення ґрунту?

— Така культура, як соя, досить сильно реагує на ущільнення ґрунту. Коли коренева система не може пробитися до вологи, яка міститься в ґрунті, вона залишається на поверхні. І як результат, під час наливу зерна боби виходять пустими, що безпосередньо спричиняє зниження урожайності і якості насіння.

— А які хвороби сходів переважають у вашому регіоні?

— Це передусім септоріоз , фузаріоз, аскохітоз і пероноспороз.

— Поговорімо про підготовку посівного матеріалу до посіву. За скільки днів до посіву слід обробляти насіння? Як ви підбираєте препарати для обробки насіння?

— Ми використовуємо лише якісні продукти. З препаратами родини Вайбранс на сої наш керівник знайомий ще з 2018 року, коли відвідав США. Ми довго чекали Вайбранс® на сої в Україні, і нарешті 2021 року отримали продукт під назвою Вайбранс® RFC. Препарат сподобався насамперед тим, що формуляція його дружня до азотфіксуючих бактерій. Завдяки діючій речовині седаксан ми отримуємо дружні швидкі сходи. Препарат відмінно контролює хвороби.

Це препарат, на який ми довго чекали, тому в перший же рік презентації цього продукту на ринку України ми не зволікали і взяли його на 100 % посівних площ сої. Ми сміливо обробили насіння комбінацією Вайбранс® RFC+ Атува® + Премакс™ за місяць до посіву. Завчасна обробка жодним чином не знизила ефективність бульбочкових бактерій, як це було раніше з іншими інокулянтами, якими ми користувалися. Як на мене, застосування рідкого інокулянту має переваги — рівномірне нанесення, рівномірний розподіл бактерій та зручне використання в баковій суміші.

Також не слід забувати, що соя — особлива культура, і з чудовими препаратами не завжди можна досягти успіху. У насіння сої гладка поверхня, і що більший об’єм робочого розчину, то більші втрати препарату за рахунок стікання, а це пряма втрата ефективності й коштів. Наша компанія технологічно дійшла до зменшення кількості робочого розчину, цього року рецепт обробки сої у нас узагалі був без води: Вайбранс® RFC 1 л/т + Атува® 2 л/т + Премакс™ 0,5 л/т, разом це 3,5 л/т робочого розчину. Ця рецептура дозволила нам якісно й рівномірно нанести робочий розчин на поверхню насіння та вповні розкрити потенціал бакової суміші.

— Які основні критерії мінерального живлення сої у вашому господарстві?

— При посіві ми вносимо комплексні добрива, у яких 20–25 кг/га у діючій речовині фосфору і 30 кг/га калію і лише невеликий відсоток азоту (6–8 кг/га), якого достатньо для стартового живлення рослин сої. Усі ми знаємо, що соя не потребує додаткового мінерального живлення азотом, тому що культура здатна сама себе забезпечувати цим макроелементом шляхом симбіозу з бульбочковими бактеріями.

— На вашу думку, яке головне завдання інокулянту на сої?

— Не секрет, що мінеральні добрива щороку дорожчають, і недоцільно купувати та вносити азотні добрива на культуру, яка сама може фіксувати азот із повітря. Потрібно лише правильно вибрати якісний інокулянт і в такий спосіб заощадити на мінеральному живленні.

— Чи обмінюєтеся ви досвідом із сусідніми господарствами?

— Обов’язково! Ми завжди ділимося напрацюваннями з господарствами в регіоні. І клієнтів своїх ми не залишаємо, консультуємо з технологічних моментів, таких як густота, обробіток ґрунту, захист сої.

— Які ваші основні рекомендації виробникам сої?

— Передусім це збалансоване використання мінеральних добрив та застосування надійних препаратів. Також дуже актуально використання максимум 5 л/т робочого розчину під час обробки посівного матеріалу сої, адже історично всі звикли обробляти насіння незалежно від культури в нормі 10 л/т. Не менш важливо правильно підбирати сорти для вирощування безпосередньо в кожному регіоні.

Ми щиро вдячні прогресивним виробникам, які поділилися своїм досвідом вирощування сої та враженнями від сезону. Тож обмінюймося досвідом, розвиваймося разом та йдімо тільки вперед. Бажаємо вам гарних і стабільних урожаїв сої!

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ