Як визначити оптимальне місце соняшнику в сівозміні
Частка соняшнику в сівозміні обмежується зазвичай грибними хворобами – особливо білою гниллю унаслідок того, що до рослин-хазяїв збудника цієї хвороби належать ріпак й інші капустяні, а також зернобобові й багато овочевих культур: їх частка у сівозміні не має перевищувати 20%, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Також треба забрати культури, що лишають у ґрунті багато азоту, через що може спостерігатися запізнення дозрівання соняшнику.
Додавати соняшник у сівозміну з бобовими й капустяними культурами, що схильні до ураження склеротиніозом, слід не раніше ніж через чотири роки.
Повернення соняшнику на колишнє поле в сівозміні – не раніше ніж через вісім років. У разі недотримання цих строків у ґрунті накопичуються патогени білої та сірої гнилі, несправжньої борошнистої роси, альтернаріозу й інших хвороб.
Добрими попередниками для соняшнику є озимі та ярі зернові, кукурудза на силос.
Раніше повідомлялося, як тривале вирощування соняшнику в сівозміні впливає на ґрунт та як підвищити користь від соняшнику для інших культур у сівозміні.