Агрономія

Як підвищити користь від соняшнику для інших культур у сівозміні

Як підвищити користь від соняшнику для інших культур у сівозміні

Уважається, що за збільшення частки соняшнику у сівозміні знижуватимуться врожаї всіх культур, що призведе до зниження продуктивності сівозміни загалом. Утім, якщо після соняшнику вирощувати будь-яку культуру на зелену масу – вико-овес чи кукурудзу, наслідки будуть іншими, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Та й урожайність ячменю після соняшнику в степовій зоні часто буває вищою, ніж після кукурудзи.

Коли ж виробнику доводиться обирати, після чого сіяти озиму пшеницю – після соняшнику чи кукурудзи одночасного терміну дозрівання, то він завжди перевагу надасть соняшнику, збирання врожаю якого можна пришвидшити десикацією.

Крім того, ґрунт після соняшнику обробляється краще через сприятливіші фізичні властивості. Бур’янів після соняшнику також буде менше, бо він, порівнюючи з кукурудзою, більш конкурентний до бур’янистої рослинності.

Також соняшник здатний до розсолення ґрунтів. Він є меліоративною культурою і на землях із надмірним зволоженням глибинних шарів.

Нагадаємо, поширення хвороб соняшнику можуть провокувати ріпак та соя в сівозміні.