Як витрати вологи в метровому шарі ґрунту упродовж вегетації пшениці озимої залежать від попередників

Як показали результати досліджень ДУ Інститут зернових культур НААН, перед збиранням кількість доступної рослинам вологи в метровому шарі ґрунту знижувалася в середньому до 29,6-38 мм. В окремі роки (2021) за дощовитої погоди впродовж весняно-літнього періоду кількість агрономічно цінної вологи в метровому горизонті у фазу повної стиглості зерна сягала під посівами пшениці озимої по чорному пару до 142 мм, після гороху – 131 мм, соняшнику – 89 мм, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Проте за посушливої погоди обсяги спожитої рослинами та втраченої вологи на випаровування суттєво збільшувались, а її залишкова кількість за аналогічних умов не перевищувала 0-3, 1-2, 0-7 мм відповідно (2020, 2022).
Загальні витрати вологи з ґрунту за весняно-літній період під час вирощування пшениці озимої після різних попередників становили в середньому від 290 мм (чорний пар) до 284 мм (соняшник). Уважається, що сумарне водоспоживання пшениці озимої залежить від вихідних запасів вологи в ґрунті, кількості опадів і метеорологічних умов упродовж вегетації.
Більшу частину витрат (окрім посушливих вегетаційних періодів) у сумарному водоспоживанні цієї зернової культури становлять опади вегетаційного періоду. У проведених дослідженнях за вегетацію пшениці озимої середні загальні витрати вологи з ґрунту становили за її сівби по чорному пару 336,2 мм, після гороху і соняшнику – 326,2 та 315 мм відповідно (Табл. 3):

Раніше повідомлялося, як водоспоживання рослин пшениці озимої залежить від попередника.