Агрономія

Як ступінь засолення ґрунту впливає на врожайність культур, – дослідження

Як ступінь засолення ґрунту впливає на врожайність культур, – дослідження

Ступінь засолення належить до діагностичних показників зрошуваних ґрунтів, за якими визначається їх еколого-агромеліоративний стан, бо він впливає на рівень урожайності культур. Зниження врожайності культур за слабкого засолення становить 5-20%, середнього – 20-30% і сильного – 30-50%.

Про такі результати досліджень пише журнал The Ukrainian Farmer.

Вторинне засолення ґрунту як процес накопичення водорозчинних солей у ґрунтах під час зрошення спричиняється надходженням солей із мінералізованими зрошувальними водами,

Максимальний уміст усіх водорозчинних і токсичних солей зосереджується на межі зони зволоження ґрунту, за винятком її нижньої частини, що пов’язано зі сприятливими умовами вимивання солей під час атмосферних опадів.

Сольовий режим локально зрошених ґрунтів характеризується сезонною зміною засолення в теплий період року й розсолення – у холодний. У зв’язку із цим у ґрунтах не відбувається інтенсивного соленакопичення. У складі вторинних солей переважають гідрокарбонати, сульфати та хлориди, переважно кальцію, натрію та магнію.

Раніше повідомлялося, як осолонцювання зрошуваних ґрунтів впливає на врожайність.