Агрономія

Як підвищити морозостійкість озимих зернових, – досвід

Як підвищити морозостійкість озимих зернових, – досвід

Для вдалої перезимівлі та протистояння несприятливих умов, рослина має пройти етапи загартовування в осінній період, у так званий перехід з активної вегетації у стан уповільнення всіх процесів росту рослини.

Власним досвідом підвищення морозостійкості озимих зернових поділилися в компанії «Росток-Холдинг», що має в обробітку близько 13 тис. га на Чернігівщині. 

«Один з найважливіших періодів для зернових культур – це час зимового спокою. Питання морозостійкості озимих зернових культур є невід’ємним в економіці сільського господарства, вирішення якого сприятиме збільшенню зернового балансу в країні. У цей час слід приділити максимум уваги, щоб не позбутися посівів», – зазначають в компанії.

Осінній період розвитку вважається основним, від його протікання багато в чому залежить подальше зростання рослини і як результат кількість та якість врожаю.

Якщо дотримуватись усіх рекомендацій та правильно підбирати сорти, то можна максимально мінімізувати ризик втрати врожаю. Також варто підкреслити, що своєчасна та якісна діагностика посівів також допоможе уникнути негативних наслідків на полі.

П’ять методів покращення морозостійкості озимих зернових від «Росток-Холдинг»:

  • правильний підбір протруйника насіння;
  • забезпечення рослин усіма необхідними елементами;
  • оптимальні терміни сівби;
  • знищення льодяної кірки механічним способом або за допомогою перегною, торфу, добрив.

Раніше повідомлялося, які особливості розвитку озимих за низьких температур.