Агрономія

Як на урожайність озимої пшениці впливають попередники, – досвід ПП «Юхимівське»

У підприємстві «Юхимівське» (Вінницька обл.) урожайність озимої пшениці коливається залежно від попередників.

Про це AgroTimes розповів Іван Шаляревич, головний агроном підприємства.

Після озимого ріпаку вона може бути на 15% вищою, ніж після силосної кукурудзи. Коли ж доводиться сіяти по соняшнику, то врожайність, порівнюючи з попередником озимий ріпак, може бути нижчою і на 20%.

«Уважається, що інтенсивні технології дещо знижують роль попередників, оскільки в арсеналі аграріїв є достатньо препаратів для захисту від шкідливих організмів, щоб нейтралізувати негативні наслідки повторного розміщення культури, – зазначив агроном. – Проте це має й зворотний бік: збільшення витрат на систему захисту».

Тому в господарстві розміщують пшеницю по кращих і добрих попередниках – так і врожайність підвищують, і ресурси економлять.

У «Юхимівському» озимій пшениці передують три культури: озимий ріпак – після нього розміщують 60% посівів, силосна кукурудза – вона рано звільняє поле (30%) і соя (10%) – її сіють тільки у разі, якщо бракує площі після попередників кукурудзи та ріпаку.

По поганому попереднику не сіють взагалі. Добрими попередниками для озимої пшениці вважають багаторічні бобові трави: вони збагачують ґрунт азотом й органікою з пожнивних решток, покращують структуру і сприяють підвищенню біологічної активності ґрунту, зменшенню забур’яненості посівів.

Детальніше про те, як отримати гарантований урожай за різних умов агрономи-практики розкажуть на конференції «ДЕНЬ АГРОНОМА: Отримати гарантований урожай».