Вирощувати кукурудзу в монокультурі на більшості українських земель можна максимум 3-5 років, – вчені
В Україні останнім часом деякі агровиробники скорочують сівозміни до кількох найрентабельніших культур або взагалі переходять до монопосівів основної зернової культури – кукурудзи.
У той же час, аналіз практики монокультури у США (тут кукурудзу вирощують без ротації понад 40 років і отримують стабільні врожаї – не менше як 12 т/га) засвідчує: кукурудзу вирощувати без сівозміни досить складно через певні ризики, які можуть спричинити зниження врожайності до 30%, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Головним чином зниження врожайності пов’язане з:
- більшим поширенням шкідників і збудників хвороб;
- поширення особливо злісних і проблемних для кукурудзи бур’янів;
- зростанням рівня забур’яненості посівів на 20–30%, порушенням водно-повітряного режиму (зокрема, втраті вологи)ом;
- збіднінням мінерального складу ґрунту, особливо це стосується калію, цинку й інших елементів живлення тощо.
«Низка авторитетних українських учених-аграріїв стверджують, що на чорноземах беззмінне вирощування кукурудзи на одному місці можливе протягом 6-10 років, а на менш родючих – 3-5», – йдеться в повідомленні.
Нагадаємо, кукурудза в монокультурі потребує більше азоту, ніж за іншої сівозміни, а також вимагає ретельнішого подрібнення решток. Крім того, за вирощування кукурудзи в монокультурі ґрунт прогрівається повільніше.