Агрономія
Головне:
Агрономія

Встановлено зони з підвищеним рівнем шкідливості хлібних жуків

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Оптимальною для розвитку й розмноження хлібних жуків є сума активних температур (понад 10 °С) – за квітень-жовтень понад 2800, сума опадів за цей період – 316–375 мм, ГТК – 1,0–1,3 і відсутність морозів нижчих від – 6,5 °С за грудень-лютий.

Такі результати аналізу даних багаторічних досліджень оприлюднив канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник лабораторії прогнозів Інституту захисту рослин НААН Андрій Федоренко у журналі The Ukrainian Farmer.

«Найчастіше такі умови складаються в центральній і східній частинах Лісостепу та в Степу. Саме тут за відповідних погодних умов імовірна найбільша шкідливість і загальна масова поява жуків з частотою масової появи 6–7 разів за 11 років (11-річний цикл сонячної активності)», – зазначив науковець.

За його словами, ця зона охоплює південну частину Київської та Сумської областей, Черкаську, Полтавську, Харківську, Кіровоградську, Дніпропетровську, Луганську, Запорізьку, Донецьку й Миколаївську області, північну частину Одеської та Херсонської областей.

На Півдні Одеської та Херсонської областей частота спалахів становила 5–6 разів за 11 років. У Хмельницькій, Вінницькій, на Півдні Житомирської, Чернігівської та Півночі Київської й Сумської областей – 3–4 рази за 11 років.

На Півдні Волинської, Сході Тернопільської, в Рівненській, на Півночі Житомирської та Півдні Чернігівської областей частота масової появи жуків не перевищує 2–3 рази за 11-річний період.

Як повідомлялося раніше, погода й сонячна активність будуть вирішальними чинниками нового спалаху чисельності хлібних жуків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: