Агрономія

Вміст жиру в зерні кукурудзи зменшується при додаванні міндобрив, - дослідження

З покращенням фону мінерального живлення, тобто за внесення мінеральних добрив й особливо азотних, кількість жиру в зерні гібридів кукурудзи зменшувалася.

Такі висновки відповідно до результатів досліджень гібридів кукурудзи було зроблено фахівцями Інституту зрошуваного землеробства НААН, пише журнал The Ukrainian Farmer.

В середньому по всіх гібридах і роках досліджень за вирощування рослин кукурудзи по фону внесення рекомендованої дози мінерального добрива (N150P90) уміст жиру в зерні становив 3,34%, а розрахункової дози на запланований (14 т/га) рівень урожайності зерна (N240P0K0) — 3,27%.

Під впливом мінеральних добрив найбільшою мірою знижувався вміст жиру в зерні ранньостиглого гібрида кукурудзи Степовий. Найменшу кількість жиру містили гібриди Арабат і Каховський, а найбільшу — гібрид Оржиця.

Фахівці зазначають, що найбільшим показник вмісту жиру виявився в зерні гібридів кукурудзи, що вирощували без добрив і без зрошення — 4,63%.

За проведення поливів також без застосування мінеральних добрив уміст жиру в зерні в середньому по всіх досліджуваних гібридах зменшився до 3,48%.

Як повідомлялося раніше, на вміст крохмалю в зерні кукурудзи впливають мінеральні добрива.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!