Агрономія

Вчені вивели сорт пшениці з більшим умістом вуглеводів-фруктанів, що робить її стійкішою до змін клімату

Американські вчені повідомляють про створення пшениці, стійкої до хвороб і шкідників, яка володіє підвищеними поживними властивостями. Розроблений сорт містить більше вуглеводів-фруктанів, пише журнал Crop Science.

«Пшениця з підвищеним вмістом фруктанов може бути більш стійкою до зміни клімату в певних ситуаціях, наприклад, при підвищеному вмісті солей у грунті і низьких температурах», – повідомляє дослідниця Корнельського університету Лінн Венстре.

Крім того, відносно новий метод селекції може прискорити створення нових сортів сільськогосподарських культур. Лінн Венстре і її колеги протестували варіанти цього методу, названого геномним відбором. Він використовує відносно невеликий «досвідчений» зразок окремих рослин.

Дослідники об’єднують фенотипування і генетичні дані з цього «досвідченого» набору рослин. Потім вони використовують ці дані для створення статистичної моделі, яка зможе передбачати характеристики рослин, наприклад, рівні фруктанів.

Учені протестували два різні способи геномного відбору. Вони виявили, що один з методів привів до отримання пшениці з більш високим вмістом фруктанів за збереження геномного різноманіття.

«Я думаю, що це найважливіше відкриття цього дослідження. Геномна селекція може бути використана для цілеспрямованої селекції за вмістом поживних речовин. Для виробників пшениці високофруктанові сорти володіють потенціалом стійкості до кліматичних стресів», – зазначила Лінн Венстре.

Довідка

Фруктани – це довгі ланцюжки фруктози. На відміну від фруктози, фруктани не перетравлюються в травному тракті людини, що робить цей компонент джерелом корисної для організму клітковини.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!