Агрономія

В господарстві «Істок» на Київщині напрацювали ефективну сівозміну

Cтруктуру посівних площ в СФГ «Істок», що застосовує технологію no-till на Київщині, не змінюють уже котрий рік. І навіть послідовність культур міняють рідко.

Про це у своїй колонці на AgroTimes пише власник СФГ «Істок».

«Я переконаний, що сівозміна має бути сталою, якщо вона себе виправдовує. І не варто підлаштовуватися під погоду, а тим більше – під ціни», – зазначив фермер.

Так, у господарстві щороку біля 30% площ припадає на озиму пшеницю, 20% – на  сою. Решта культур розподілені таким чином: 15% займає соняшник (максимум під цією культурою становить 17%), 15%-20% – кукурудза, 10% – ріпак, ще 5% – ячмінь (його сіють лише для орендодавців).

«І навіть попередники міняємо рідко. Як правило, культури розташовуються в такій послідовності: соя, пшениця, ріпак або соняшник, кукурудза, знову соя і тд», – розповів Євгеній Канарейкін.

За його словами, змінити цю послідовність може лише форс-мажор. Наприклад, якщо для сівби ріпаку замало вологи, то після пшениці сіють соняшник або кукурудзу, а після них знову пшеницю.