Урожайність культур за no-till знижується через дефіцит азотних добрив, – фермер
Причиною зменшення врожайності у перші роки переходу на технологію no-till є недостатня кількість внесених азотних добрив.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів голова СФГ «ІСТОК», що на Київщині, Євгеній Канарейкін.
«У перші роки переходу на no-till урожайність культур у нас дещо знизилася. Перша причина цього – недостатня кількість внесених азотних дорив. Адже потреба в азоті за нульової технології більша, порівняно із класичною, азот потрібен не тільки рослині, але й мікроорганізмам, які допомагають розкласти пожнивні рештки, які ми лишаємо на полі», – зазначив фермер.
У господарстві ж за звичкоювносили звичну норму азоту. У результаті в перші роки, поки мікроорганізми не наситили верхній шар ґрунту, не почали працювати, дуже багато азоту йшло на мінералізацію пожнивних решток, а рослини мали дефіцит азоту. Звідси й падіння врожайності.
За словами Євгенія Канарейкіна, після виправлення помилки урожайність зросла, а норми внесення азотних добрив можна було зменшити. Так, у 2019 році урожайність кукурудзи в СФГ «Істок» становила 9 т/га, як і в сусідніх господарствах, де працюють за класичною технологією. Натомість кількість внесених азотних добрив різнилася: 75- 85 кг/га (СФГ «Істок») – 140-150 кг/га (сусіднє господарство).
Торік на полях, де шостий сезон практикують no-till, кукурудза вродила по 6 т/га за удобрення 90 кг/га азоту в д.р. Натомість у сусідніх господарствах, де працюють за класичною технологією, отримали 2-3 т/га за внесених 150 кг/га в д.р азоту.
Нагадаємо, «Борівське» на Вінниччині з переходом на no-till менше застосовує гербіцидів.