Агрономія

Уміст білка у нуті залежить від рівня агротехніки вирощування культури

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Якість зерна нуту, зокрема, вміст у ньому білка, залежить від рівня агротехніки вирощування культури. Про це свідчать результати досліджень, які проводили упродовж трьох років науковці Миколаївської дослідної станції Інституту зрошувального землеробства НААН України.

Об’єктом дослідження були сорти нуту: середньозерні — Розанна та Пам’ять, великозерні — Тріумф і Буджак. Про це повідомила Лариса Андрійченко, вчений секретар інституту, пише журнал The Ukrainian Farmer.

За широкорядного способу сівби культури був отриманий найбільший збір білка по всіх сортах. Так, під впливом оптимального просторового розташування рослин на одиниці площі цей показник у сорту Розанна, порівнюючи зі звичайною рядковою сівбою, зростав на 25 кг/га, сорту Пам’ять — на 29, Тріумф — на 21, Буджак — на 41 кг/га.

Також на вміст білка в зерні істотно впливали генетичні особливості досліджуваних сортів. Так, у середньому по способах сівби сорт Пам’ять сформував сирого білка в зерні найбільше — 28,5%. Однак, умовний вихід білка з одиниці площі був більшим у сорту Буджак у зв’язку з відповідно вищим рівнем його продуктивності. У середньому умовний вихід білка становив 404–445 кг/га, що на 23–36%, 2–4 і 3–8% більше, ніж по сортах Розанна, Пам’ять і Тріумф відповідно.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!