Агрономія

Темпи сівби ярих сповільнилися через несприятливі погодні умови

Темпи сівби ярих сповільнилися через несприятливі погодні умови

Майже на всій території країни агроформування вже розпочали підготовку грунту і сівбу ранніх ярих зернових культур. Разом з тим, на низькі темпи сільськогосподарських робіт протягом останнього тижня вплинули несприятливі погодні умови.

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.

Вирішальними чинниками цієї затримки є температура грунту, його вологість й можливість вийти у поле.

За спостереженнями науковців Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН сівбу необхідно проводити, коли температура ґрунту на глибині загортання насіння становить 2°С, хоча у таких умовах проростання насіння буде повільним.

Вищу схожість спостерігають за температури ґрунту 5-6°С тепла. Оптимальною для появи дружних сходів є температура 15-17°С. За температури ґрунту на глибині загортання насіння 5°С сходи з’являються через 20 діб, 8°С ‒ через 13; 10°С ‒ через 9; 15°С ‒ через 7 діб.

Нагадаємо, станом на кінець минулого тижня сівба ярих культур стартувала вже в 20 областях.