Агрономія

Що збільшує ризик зараження кукурудзи фузаріозом

Ураженню кукурудзи фузаріозними кореневими та стебловими гнилями сприяє ослаблення рослин унаслідок порушення водного режиму ґрунту, загущений посів і надмірні дози азотних добрив, пише журнал The Ukrainian Farmer.

До спалахів хвороби в період достигання (серпень-вересень) призводить поєднання таких погодних умов у липні, як підвищена температура та дефіцит вологи.

Основним джерелом інфекції є грибниця та спори у ґрунті, інокулюм, який переноситься вітром і комахами, і заражене насіння.

Розвиток стеблових гнилей може бути наслідком дифузного поширення патогену від уражених коренів вгору по стеблу. Гриб – збудник хвороби може проникати ззовні у листкові піхви й рости у напрямку до нижнього міжвузля. Цегляно-бордовий колір паренхіми прикореневої частини стебел кукурудзи, які залишилися з осені на поверхні ґрунту, вказує на ураження рослинних решток збудниками фузаріозних стеблових гнилей.

За умов надмірного зволоження, коли спороношення гриба виходить на поверхню стебел, можливе перенесення інфекції з хворих на здорові вегетуючі рослини. Спори розносяться вітром, дощем і комахами, спричиняючи перезараження стебел, а також качанів.

У період дозрівання, коли рослинні тканини старішають, хвороба швидко прогресує. Всередині рослин гриб розвивається міжклітинно, виділяючи отруйні речовини – мікотоксини, що спричиняють відмирання та загнивання рослинних тканин.

Раніше повідомлялося, як виявити симптоми фузаріозних стеблових гнилей кукурудзи на ранній стадії.