Агрономія

Реакція рослин на посуху залежить від мікроорганізмів, які живуть навколо їх коренів, - дослідження

Вчені з Манчестерського університету виявили, що реакція на посуху сільськогосподарських культур залежить не тільки від самих рослин, а й від мікроорганізмів, які живуть навколо їх коренів.

Про це повідомляється на сайті університету.

Науковці, зокрема, відзначили, що в деяких частинах світу фермери стикаються зі зростаючими періодами посухи через зміни клімату, і вирішити цю проблему шляхом збільшення зрошуваних площ не завжди вдається.

«Ми визначили способи, за допомогою яких ми можемо краще зрозуміти особливості мікробів і рослин у їх реакції на посуху. Це допоможе вченим сфокусувати майбутні дослідження таким чином, щоб вирощувати культури, стійкі до глобальних змін клімату», – зазначив старший викладач Манчестерського університету Кріс Найт.

Дослідники також виявили, що одним зі способів впливу рослин на їх мікробіом є так званий кореневий ексудат – багата вуглецем рідина, що виділяється корінням рослин, якою харчуються мікроорганізми.

«Мої власні дослідження показали, що рослини можуть змінювати склад свого кореневого ексудату під впливом посухи, тим самим збільшуючи активність свого мікробіома. Є ознаки того, що це підштовхує мікроорганізми до вивільнення більш важливих поживних речовин із ґрунту, що, в свою чергу, допомагає рослинам відновитися після посухи», – професор Інституту біорізноманіття та динаміки екосистем Амстердамського університету Франсіска де Вріс.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!