Агрономія

Причиною зниження врожайності сої часто є непомітне подрібнення насіння

Причиною зниження врожайності сої часто є непомітне подрібнення насіння

За агротехнічними вимогами подрібнення насіннєвого зерна сої не має перевищувати 1%. На практиці ж у більшості випадків воно становить від 2 до 10%, пише журнал The Ukrainian Farmer.

До того ж зі зростанням відсотка подрібнення збільшується і кількість насіння з мікротравмами, які становлять велику небезпеку для насінництва, бо їх практично не можна відокремити на очисних і сортувальних машинах.

«Небезпека травмування посилюється тим, що його дія не завжди проявляється відразу і здебільшого має прихований характер, унаслідок чого допускаються інші причини зниження врожайності сої», – зазначила Людмила Погоріла (Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН).

За її словами, особливо небезпечним є мікротравмування насіння – його не видно голим оком і можна визначити тільки в лабораторних умовах.

Раніше було названо найкращі попередники та строки сівби сої.