Агрономія

Основні вимоги до товарної сої

Товарна соя має відповідати базисним технічним нормативам, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Основними критеріями, за якими визначається якість сої, є вміст білка та олії. Так, масова частка білка в перерахунку на суху речовину має становити не менше як 35%, а частка олії — понад 12%.

Не менш важливими показниками є вологість і засміченість. Сухим уважається насіння сої з вологістю до 12%, за вологості 14,1–16% — вологим, а за 16 і більше відсотків — сирим.

На засміченість сої впливає наявність олійних і сміттєвих домішок. Чистим уважається насіння, у якому олійні домішки не перевищують 6%, а сміттєві — 2%. За показників вище відповідно 10 і 3% — насіння вважається засміченим.

Зараженість шкідниками сої не дозволяється, крім зараженості кліщем не вище 1-го ступеня.

За надходження продукції на елеватори або власні склади виробників ці показники обов’язково контролюються. Насіння сої для експорту має бути здоровим, незараженим шкідниками, мати нормальний запах і колір; відповідати вимогам, документально зумовлених постачальником і покупцем.