Агрономія
Головне:
Агрономія

Попередник озимої пшениці впливає на глибину промерзання ґрунту

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Попередник озимої пшениці впливає на глибину промерзання ґрунту

Глибина промерзання ґрунту та зниження температури до мінімальних показників на глибині вузла кущіння озимої пшениці протягом грудня-лютого сильно залежать не лише від температурного режиму повітря, товщини снігового покриву та способів сівби, а й від попередників. 

Про це свідчать результати трирічних польових дослідів, які проводили на Генічеській дослідній станції Інституту зернових культур НААН України.

Згідно з ними, розкопки ґрунту в зимові місяці на посівах пшениці озимої після проходження найхолодніших періодів для визначення максимальної глибини промерзання ґрунту показали, що в січні 2017 року по чорному пару воно було найглибшим і становило 20,1-20,3 см, тоді як по непарових попередниках (сорго на зерно та соняшнику) ґрунт промерзав на меншу глибину – 16,2-18,4 см та 17-18,6 см відповідно.

У зимовий період у середньому за три роки найглибше промерзання ґрунту зафіксовано в лютому.

Нагадаємо, що вузол кущіння – це найважливіший орган зимуючої рослини пшениці озимої. У разі його загибелі відмирає вся рослина. 

Зазвичай на вузол кущіння впливає температура ґрунту нижче за 0 °С на глибині 3 см від поверхні ґрунту, що відповідає середній глибині його залягання. 

Для найбільш холодостійких сортів пшениці озимої, що перебуває в найкращому стані, критичною температурою є -17-19 °С, у цьому разі слід урахувати строк впливу низької температури.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!