Агрономія
Головне:
Агрономія

Попередник озимої пшениці впливає на глибину промерзання ґрунту

Попередник озимої пшениці впливає на глибину промерзання ґрунту

Глибина промерзання ґрунту та зниження температури до мінімальних показників на глибині вузла кущіння озимої пшениці протягом грудня-лютого сильно залежать не лише від температурного режиму повітря, товщини снігового покриву та способів сівби, а й від попередників. 

Про це свідчать результати трирічних польових дослідів, які проводили на Генічеській дослідній станції Інституту зернових культур НААН України.

Згідно з ними, розкопки ґрунту в зимові місяці на посівах пшениці озимої після проходження найхолодніших періодів для визначення максимальної глибини промерзання ґрунту показали, що в січні 2017 року по чорному пару воно було найглибшим і становило 20,1-20,3 см, тоді як по непарових попередниках (сорго на зерно та соняшнику) ґрунт промерзав на меншу глибину – 16,2-18,4 см та 17-18,6 см відповідно.

У зимовий період у середньому за три роки найглибше промерзання ґрунту зафіксовано в лютому.

Нагадаємо, що вузол кущіння – це найважливіший орган зимуючої рослини пшениці озимої. У разі його загибелі відмирає вся рослина. 

Зазвичай на вузол кущіння впливає температура ґрунту нижче за 0 °С на глибині 3 см від поверхні ґрунту, що відповідає середній глибині його залягання. 

Для найбільш холодостійких сортів пшениці озимої, що перебуває в найкращому стані, критичною температурою є -17-19 °С, у цьому разі слід урахувати строк впливу низької температури.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!