Агрономія

Низька врожайність сої в Україні зумовлена в тому числі використанням нелегального насіння

Паралельно зі зростанням частки сої у сівозміні українських фермерів збільшується й інтерес до різних передових технологій її вирощування як методу підвищення середньої врожайності культури. Втім, її врожайність істотно коливається з року в рік.

Про це йдеться у річному звіті міжнародної асоціації «Дунайська соя».

Як зазначається, попри зростання середнього показника врожайності по Україні, він усе ще лишається значно нижчим, порівняно з іншими європейськими регіонами вирощування сої.

«Це свідчить про дефіцит спеціальних знаннь щодо технології вирощування цієї культури. Найбільше занепокоєння викликають стійкі агрономічні методи», – йдеться у звіті.

Ще одним чинником низької врожайності сої фахівці називають використання нелегальних її сортів (заборонених в Україні). Згідно з результатами дослідження українських посівів сої, здійсненого ГО «Агент Грін» у 2018 році, близько 50% сої, вирощуваної в Україні, – генетично модифіковані.

Нагадаємо, урожайність сої цього року набагато нижча, ніж торік.