Експерт пояснив пожовтіння листя на озимій пшениці

Причиною пожовтіння листя озимої пшениці стали морози, які були близько два тижнів тому, та азотне голодування.
Таке пояснення дав Сергій Авраменко, доктор с.-г. наук, провідний науковий співробітник у Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН на своїй сторінці у Facebook.
«При цьому сильніших пошкоджень зазнали посіви пшениці після соняшника та на полях з великою кількістю рослинних решток, де був дефіцит азоту у грунті», — зауважив експерт.
Він пояснив це тим, що пшениця не встигла пройти загартування і накопичити необхідні для зимівлі вуглеводи, адже для цього потрібне тривале коливання високих та низьких температур, якого не було цієї осені.
У такій ситуації Сергій Авраменко радить провести осіннє підживлення азотними, а ще краще комплексними мінеральними добривами. Але після їхнього внесення має бути плюсова температура як мінімум сім днів та вологий грунт.
Швидше засвоються добрива у рідкій формі, зокрема і по листу, наголошує він. І нагадує, що часу для проведення операції до морозів залишилося обмаль.
Пошкоджені з осені посіви сильніше вражатимуться сніговою пліснявою та іншими хворобами.
Додати коментар