Доведено вплив географічного місця виведення сорту на врожайність пшениці
На врожайність та якісні показники зерна пшениці озимої безпосередньо впливає низка чинників, серед яких важливе місце займає географічне місце виведення сорту. Це було доведено дослідним шляхом на Полтавській ДСГДС ім. М. І. Вавилова.
Про це пише Леонід Глущенко, кандидат сільськогосподарських наук (Полтавська ДСДС ім. М. І. Вавилова) у своїй сатті в журналі The Ukrainian Farmer.
Протягом чотирьох років на полігоні станції ім. М. І. Вавилова висівали сорти пшениці селекційних центрів різних регіонів України:
Полтавської ДСГДС (як місцеві – Полтавчанка, Зелений гай, Вільшана, Сагайдак, Кармелюк тощо);
Інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН (виведені східніше регіону випробування – Гордовита, Запашна, Фермерка, Приваблива тощо);
Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла (західніше – Волошкова, Оберіг, Берегиня миронівська, Мирлєна, Господиня миронівська, Світанок миронівський тощо);
Селекційно-генетичного інституту НЦНС (південніше – Небокрай, Годувальниця одеська, Дума одеська, Гурт тощо) і порівнювали їхню продуктивність і якість зерна.
За словами Леоніда Глущенка, за час проведення досліджень погодні умови за температурним і водним режимами суттєво відрізнялися між собою не лише за сільськогосподарський рік загалом, а й по фазах розвитку рослин.
Втім, незважаючи на те, що умови як антропогенного (технологія вирощування), так і природного (температурний і водний режими) походження за роки досліджень були не схожими між собою, але ідентичними по роках, рослини залежно від місця виведення та генетичних особливостей по-різному реагували на ці чинники.
«Відповідно, неоднаково відбувався їх ріст, розвиток і, як наслідок, це вплинуло на рівень їх продуктивності та якісні показники основної продукції», – зазанчив науковець.
В ході дослідження доведено також вплив на урожайність пшениці генетичних особливостей сорту, його рівня продуктивності та погодних умов року.
Нагадаємо, цього року «Біохем Україна» досліджуватиме на в’язкість зерно пшениці й жита.