Агрономія

За певних умов застосування регулятора росту на соняшнику знижує врожайність

Сівба у прохолодну погоду з періодом затяжних дощів є передумовою розвитку ускладнень у застосуванні протруєного насіння соняшника з обробкою регулятором росту, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Застосовуючи регулятори росту в передпосівну обробку насіння, треба зважати на швидкість розкладання протруйника у ґрунті. Швидкість розкладання, крім інших чинників (хімічна природа речовин протруйника, біологічна активність ґрунту тощо), визначається метеорологічними умовами (температурний і зволожувальний режими).

Протруйники, доки не втратять свою силу, впливають на ґрунт у місті контакту з насінням, призводячи до знищення мікрофлори як самої зернівки, так і навколо.

Якщо насіння проростає саме у цей час, рослина із самого початку потрапляє в біологічний вакуум. Коли дія протруйника закінчується, вакуум заповнюється мікрофлорою, найактивнішою і найбільш резистентною до хімікатів. Це насамперед — патогенні мікроорганізми. До цього моменту молоді проростки мають набратися сили, «ввімкнути» свій імунітет, щоб перебороти небажаних сусідів. І саме в таких умовах регулятори й мікродобрива мають спрацювати, як помічники молодої рослини, підживлюючи та підсилюючи її.

Якщо насіння не встигло прорости до інактивації протруйника або через брак вологи чи низьку температуру ґрунту, то молода рослина, «народившись», потрапляє у жорстокий світ, сповнений шкідливими мікробами. До того ж підживленими й активованими тими самими мікродобривами та стимуляторами. Результат — погіршення врожаю.

Натомість застосування в обробку посівного матеріалу біологічного препарату на основі спеціально підібраного складу мікоризоутворювальних мікроорганізмів допомагає уникнути активізації патогенної мікрофлори та створити оптимальні умови для молодих рослин.

Позитивний відгук соняшнику на передпосівну обробку насіння відповідає відносно невисокій кількості опадів і достатньому прогріву ґрунту в період посіву. Середня температура на глибині 0–5 см в цей час перевищує +20 °С.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!