Дефіцит цинку знижує вміст білка в рослинах
За дефіциту цинку в рослинах відчутно сповільнюється швидкість білкового синтезу й накопичуються аміди й амінокислоти, тобто розчинні форми азоту. Це призводить до зниження вмісту білка.
Про це повідомляє журнал The Ukrainian Farmer
За словами завідувача науково-дослідної лабораторії інноваційних технологій ТОВ «УНПЦ «Інститут живлення рослин» Марії Августинович, наслідком цих процесів може бути підвищення вмісту нітратів у вихідній продукції, що суттєво знижує її якість. Активація більшості ферментів відбувається саме за прямої дії цинку.
«Якщо кількості цинку недостатньо, можна спостерігати порушення біосинтезу вітамінів В6 і В12, які є важливими для утворення попередника ауксину — триптофану. Як наслідок — зменшення сухої речовини та хлорофілу в листках, зменшення вмісту аскорбінової кислоти», — наголосила науковець.
Читайте також: Цинк впливає на стійкість рослини до несприятливих умов та хвороб
Додати коментар