Агрономія

Чим спекотніше, тим якісніша соняшникова олія

Чим спекотніше, тим якісніша соняшникова олія

У посушливих і спекотних умовах для соняшнику є свої переваги. Особливої значущості набувають гібриди, здатні не лише забезпечити економічно виправданий рівень продуктивності, а й формувати продукцію з високою якістю сировини, показники якої суттєво змінюються під впливом зовнішніх чинників. До показників якості соняшникової сировини належать насамперед кількість олії та її жирно-кислотний склад, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Накопичення олії в насінні соняшнику починається відразу після його утворення і триває 40 діб, за максимальної швидкості – 25-30 діб.

Кінцевий рівень концентрації олії визначається й особливостями генотипу, й погодними умовами періоду вегетації. Впродовж цвітіння й наливу насіння рослинам соняшнику для утворення максимальної кількості олії потрібна сонячна суха погода. За надлишку опадів у цей період уміст олії знижується.

Лінійно корелює з температурою під час розвитку насіння жирно-кислотний склад олії соняшнику. Соняшникова олія з високим умістом олеїнової кислоти вважається корисною для здоров’я. Вона довше зберігається й має кращі смакові властивості. Відомо, що підвищена температура сприяє утворенню насиченіших кислот, зокрема олеїнової, а знижена – ненасиченіших кислот (лінолевої кислоти). Тому за посухи та спеки олія навіть звичайного гібрида лінолевого типу може значно підвищити свою якість.

Раніше ми писали, як підібрати гібриди соняшнику для вирощування в Південному Степу.