Агрономія

Бур’яни можуть знижувати врожайність кукурудзи від 20 до 80%

Бур’яни можуть знижувати врожайність кукурудзи від 20 до 80%

Остан німи роками в посівах кукурудзи збільшилась наявність масових, стійкіших до дії гербіцидів, видів бур’янів, серед яких амброзія полинолиста, гірчак повзучий, нетреба звичайна, хвощ польовий, молокан татарський. Бур’яни можуть знижувати врожайність культури від 20 до 80%, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Кукурудза, на відміну від зернових культур, має низьку здатність до пригнічення бур’янів. Тому на перших етапах вегетації культури створюються передумови для проростання фактично всіх типів бур’янів, які добре пристосувались до умов зовнішнього середовища та швидко утворюють міцну надземну та розвинену кореневу систему.

Завдяки тому, що ряди кукурудзи пізно змикаються, бур’яни мають достатню площу живлення й освітлення, пригнічуючи посіви культурної рослини. В Україні 99% виробничих площ під кукурудзою обробляють гербіцидами.

Проте слід розуміти, що будь-який пестицид безпосередньо впливає на культурну рослину, як наслідок – стрес і фітотоксичність. Широка практика застосування гербіцидів та інших пестицидів індукує гострі екологічні проблеми.

В цілому, останніми роками внаслідок змін клімату, недотримання сівозмін, незбалансованого внесення мінеральних добрив тощо фіксують високі темпи зростання потенційної засміченості орного шару ґрунту бур’янами.

Протягом тисячоліть вони пристосувалися й добре перебувають екстремальні умови – посуху, морози та є менш вибагливими в проростанні. В агрофітоценозі кукурудзи в зоні Лісостепу України домінує змішаний тип забур’яненості.

Найшкідливішими для цієї культури агрономи називають амброзію полинолисту, лободу білу, осот
жовтий і рожевий, березку польову, ваточник сирійський, просо куряче, гірчицю польову, щирицю звичайну, пирій та гірчаки.

Раніше повідомлялося, як захистити посіви кукурудзи від забур’яненості.