Агрономія

Агрохімічні особливості вирощування «цариці полів»

Агрохімічні особливості вирощування «цариці полів»

Метою кожного виробника є високий урожай кукурудзи, разом із тим існує велика кількість агрономічних чинників, які можуть впливати на це, багато з яких виробник контролює, а деякі ні, враховуючи кліматичні й ґрунтові умови.

Після вибору гібрида, що відповідає місцевим умовам вирощування, кукурудзу висівають за такої густоти, яка дозволяє виробити один кукурудзяний качан на рослину. Для досягнення високої врожайності кукурудзи важливо максимально збільшити кількість зернин на одну рослину й збільшити масу зерна. За допомогою збалансованої програми живлення сільськогосподарських культур виробники змогли б досягти цього. Щоб отримати максимальний урожай також потрібно звернути увагу на «маленькі» речі, такі як мікроелементи.

Роль живильних речовин на етапі росту кукурудзи

Кукурудза потребує необхідних поживних речовин у певний час для досягнення найкращих результатів. Нижче наведено роль поживних речовин на етапах росту кукурудзи.

Ґрунт — посів

• Азот — сприяє сильному та ранньому зростанню.

• Фосфор із цинком — для максимального розвитку коренів і росту пагона.

• Кальцій — для поліпшення росту коренів і міцності рослинних клітин.

Сходи — V6

• Азот — на цьому етапі потрібні основні дози для стимулювання росту й розвитку. Забезпечення достатнього N у цей час також підтримуватиме розширення стебла.

• Калій і фосфор — для сприяння сильному росту листя й створення міцного листкового покриву.

• Сірка та магній — підтримують енергійний, здоровий ріст листя й нарощують рослинні запаси.

• Цинк і бор — щоб підтримувати хороший приріст і кущіння та розвиток на більш ранніх етапах.

• Інші мікроелементи — гарантують, що фотосинтез не буде обмеженим.

V6 — VT — подовження стебла — викидання волоті

• Калій — для отримання врожаю та синтезу білка.

• Азот — у зменшених кількостях, щоб підтримувати суху речовину та вироблення білка, але не погіршувати стабільність і зрілість урожаю.

• Магній і сірка плюс цинк і будь-які інші необхідні мікроелементи — для підтримання сильного росту листя, розвитку вегетативної маси та білків у зерні.

R1 — R6 — Розвиток качана

• Калій — для максимального зростання та врожайності.

• Азот — щоб забезпечити достатній рівень білка та збалансувати калій.

• Бор — проростання пилку й виповнення зерна.

• Цинк — для підтримання високого поглинання під час виповнення зерна.

Як бачимо, на всіх фазах росту й розвитку кукурудза потребує цинку. Тому цинк є саме такою «маленькою», але потрібною річчю.

Цинк — важлива поживна речовина, необхідна для правильного розвитку рослин, і яскравий приклад того, чому «мікро» в мікроелементах не означає незначне. Його вважають мікроелементом, бо він потрібен у значно менших концентраціях, ніж макроелементи, такі як азот і фосфор чи калій. Те, що він потрібний у менших кількостях, не означає, що це є менш важливо для рослини.

Цинк працює поряд із фосфором, щоб сприяти правильному розвитку коренів. Користь полягає в тому, що чим більша площа поверхні кореневої системи, тим більше поживних речовин і вологи рослина може поглинути.

Для забезпечення правильного збалансування поживних речовин ми рекомендуємо насамперед зробити аналіз ґрунту.

Аналіз ґрунту

Аналіз ґрунтів роблять, щоб отримати вихідну інформацію, яка є основою для розробки програм удобрення — особливо як вказівник на потреби в калії та фосфорі та для оцінювання доступного рослинам мінерального азоту і рекомендацій щодо азоту. Його також використовують для оцінки рН ґрунту та рівня органічної речовини.

Доступність і дефіцитність

Якщо ґрунтові проби виявлять дефіцитний уміст цинку, агроном може дати усвідомлену рекомендацію щодо родючості, але спочатку потрібно зрозуміти, що є дефіцитним, а що достатньо.

Відправляючи зразки ґрунту для тестування, запитуйте про методи вилучення, які використовує ця лабораторія. Існує два основних способи вилучення цинку: DTPA та HCl. Обидві витяжки можуть розповісти вам історію ваших запасів цинку, але тільки якщо ви вмієте їх читати.

Результат 2,0 ppm за допомогою методу вилучення DTPA вказує на те, що в ґрунті є достатній рівень цинку, але той самий результат, що використовує вилучення HCl, показує, що в ґрунтах недостатній рівень цинку. Порадьтеся зі своєю лабораторією щодо їх методів вилучення, щоб допомогти зрозуміти результати.

Навіть коли ґрунтові аналізи показують достатній рівень цинку в ґрунті для належного розвитку рослин, це тільки частина історії. Чи знаєте ви, чи цинк у ґрунті справді доступний урожаю? Наступних три чинники можуть утримати рослину від надходження цинку:

1. Занадто багато фосфору

Високий рівень фосфору може запобігти ефективному засвоєнню цинку. Виробники, що використовують гній або які збільшують норму фосфору, також повинні звернути увагу на передпосівну обробку цинком або ж додавання цинкових добрив у рядок. Високий уміст цинку збільшить засвоєння рослиною фосфору та кальцію.

2. Посів у холодний ґрунт

Висіваючи в холодний ґрунт, коріння рослин будуть менш енергійно шукати поживні речовини. Водночас, оскільки цинк не є рухливим у ґрунті, він не може рухатися до коріння, яке має його поглинути. На жаль, цинк є ключовим для правильного росту коренів і повинен бути доступний у ранньому розвитку.

3. Високий рН і низька органічна речовина

Дослідження показують, що зі збільшенням рН поглинання цинку зменшується. Органічна речовина забезпечує цинк рослині, і як наслідок, коли органічна речовина зменшується, то й доступний цинк зменшується.

Насіння кукурудзи було оброблено YaraVita Teprosyn NP + Zn, 6 л/т (праворуч)

Своєчасні програми

Коли ви підтвердите дефіцит цинку, у вас є безліч варіантів підживлення на всіх стадіях росту рослин.

Лінійка для обробки насіння YaraVita Teprosyn була спеціально сформована для задоволення ранніх потреб рослин, посилення енергійності, сходів і становлення. YaraVita Teprosyn NP+Zn містить високу концентрацію фосфору й цинку у формі суспензії, що значно поліпшує ефективність формуляції. Використовуючи Teprosyn, цинк буде застосований прямо під час сівби насіння й зробить його доступним у прикореневій зоні.

YaraVita™ Zintrac™ — це рідке добриво, що має максимальну концентрацію цинку (у формі суспензії). Містить також азот. Добриво призначено для позакореневого підживлення всіх сільськогосподарських культур, що вирощуються за різними технологіями у відкритому й захищеному ґрунті. Швидко і ефективно знімає дефіцит цинку в рослинах. YaraVita ZINTRAC містить особливі формулянти й ад’юванти для найкращого розподілу по листковій поверхні та проникнення через кутикулярний шар у паренхіму листка. Добриво YaraVita ZINTRAC не змиваються дощем завдяки прилипачам. Містить у своєму складі стабілізатор для збереження рівномірності розчину протягом тривалого часу.

На наступний сезон ви можете обрати продукти з ряду YaraVita, які можна змішувати в бакових сумішах із ЗЗР. Продукти YaraVita, такі як Zintrac™ або Teprosyn NP+P™ — чудові варіанти для поліпшення врожаю. Ці продукти було розроблено зі змочувальними агентами, формулянтами та прилипачами для підвищення безпеки й поліпшення поглинання рослинами.

Сергій Топольний, канд. біол. наук, менеджер з питань регіонального розвитку ТОВ «Яра Україна»

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ