Агрономія

Американські вчені виявили ген, що робить пшеницю стійкою до фузаріозу

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Учені Служби сільськогосподарських досліджень США (ARS) виявили ген Fhb7 для створення сортів пшениці, більш стійких до фузаріозу колоска, повідомляє eurekalert.org.

Дослідники виявили, що ген ефективно знижує фузаріоз колоска пшениці шляхом детоксикації мікотоксинів, що виділяються патогенним грибом Fusarium graminearum. Fhb7 також надає резистентність до гнилей коренів і кореневої шийки пшениці, яку викликає споріднений патоген.

Спочатку дослідники ідентифікували ген у дикого родича пшениці, який раніше застосовували для створення сортів пшениці з корисними властивостями, як, наприклад, резистентність до іржі і посухостійкість. Вони клонували Fhb7 і ввели його в сім сортів пшениці з різним генетичним профілем, щоб вивчити його вплив на рослини, вирощені в польових умовах.

Результати показали, що ген не тільки надає стійкість до фузаріозу у нових рослин, але й не чинить негативного впливу на врожайність або інші важливі ознаки. За словами дослідників, нові сорти пшениці з більш високою стійкістю до фузаріозу колоска з геном Fhb7 з’являться через кілька років.

Довідка

Фузаріоз колоска викликається грибами роду Fusarium. Характерна ознака хвороби – поява на зерні та лусочках колоска подушечок рожево-червоного і блідо-рожевого кольору. Головне джерело інфекції – заражені насіння.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями