Агромаркет

Європейська практика маркування м’яса впроваджується в Україні

Мінекономіки затвердило Порядок і спеціальні вимоги до маркування харчових продуктів, для яких обов’язковим є зазначення країни походження або місця походження.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Порядок установлює правила зазначення «країни походження» або «місця походження» в маркуванні:

1) м’яса великої рогатої худоби, свіжого або охолодженого;

2) м’яса великої рогатої худоби, мороженого;

3) свинини свіжої, охолодженої та мороженої;

4) баранини і козлятини свіжої, охолодженої та мороженої;

5) їстівних субпродуктів великої рогатої худоби, свіжих або охолоджених, або морожених;

6) м’яса та їстівних субпродуктів свійської птиці;

7) меду;

8) необробленої оливкової олії (virgin olive oil) і оливкової олії екстра-класу (extra virgin olive oil).

Порядок застосовуватиметься до маркування вищезазначених харчових продуктів, вироблених в Україні або ввезених (пересланих) на митну територію України, на всіх етапах їх реалізації.

Порядок не поширюється на продукти, призначені чи вироблені для особистого споживання.

Порядок маркування вводиться в дію через 3 роки.

Харчові продукти, які підлягають Порядку маркування, але які були вироблені чи ввезені до введення його в дію, можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.

«Наказ розроблено на основі вимог актів ЄС і він є ще одним кроком на шляху нашої євроінтеграції, а також створенні спільного ринку харчових продуктів з Європейським Союзом. Внаслідок прийняття наказу споживачі будуть отримувати більш детальну інформацію про країну або про місце походження харчових продуктів. Це також дозволить зменшити можливості для підробки і фальсифікації харчових продуктів», – зазначив заступник Міністра Сергій Глущенко.

Нагадаємо, Європейська Рада підтримує загальноєвропейське маркування благополуччя тварин. Також ми писали, що для виробників хочуть встановити особливі вимоги щодо маркування молоковмісних продуктів.