В Україні зростає кількість операторів органічного виробництва
На українському ринку спостерігається істотне зростання кількості операторів органічного виробництва. Зокрема, майже вдвічі зросла кількість операторів з переробки та доробки органічних продуктів.
Про це зазначила президент громадської спілки «Органічна Україна» Олена Корогод (Березовська) на VII Міжнародній конференції «Органічна переробка та торгівля 2020».
За її словами, за 2019-20 роки кількість операторів органічного виробництва зросла на 17% (з 617 до 755). Разом з тим, кількість переробників за видом сертифікованої діяльності збільшилася на 33% (з 86 до 114).
Лише на 7% зросла кількість операторів, які мають упакований готовий харчовий продукт, втім, слід урахувати, що деякі виробники вийшли з ринку цього року.
«Якщо ми говоримо про співвідношення цих виробників, то, звичайно, левову частину займають оператори органічного виробництва, які не переробляють продукцію, це 84%. Але якщо ми врахувати переробників, які не фасують для споживача (7%) та тих, що мають готовий упакований продукт (9%) – це загалом 16%. Відтак, ми побачимо, що тенденція стала, і це також втішний результат в умовах пандемії 2020 року», – відзначає Олена Корогод.
Нагадаємо, експорт української органічної продукції за чотири роки зріс майже вдвічі. Крім того, на ринку з’явилися дев’ять нових напрямків органічної переробки, а площі під органікою за два роки зросли на 62%.