Посівні площі під ріпаком і соєю в Північному регіоні зросли в десять разів, – експерт
Ріпак та соя є відносно новими культурами для Північного регіону. Утім, якщо врожайність ріпаку тут вища, ніж по країні, то виробництво сої в регіоні, навпаки, скоротилося.
Про це зазначила менеджер з розвитку в компанії Maxigrain Олена Нероба під час конференції «Вмикаємо сезон. Північний регіон».
«Ріпак для регіону відносно нова культура. Площі за 30 років стрімко зростали, десь в 10 разів. Це досить великий стрибок, але в усій країні вони також зростали швидкими темпами. Відтак, десь менше 18% всього ріпаку вирощується в цьому регіоні, і він тут не є ключовою культурою», – зазначає фахівець.
Вона зауважила, що середня врожайність ріпаку в Північному регіону набагато вища, ніж по Україні (до 2,2 т/га). Тому це дійсно хороша земля для вирощування культури.
«Соя також є дещо новою культурою для регіону. У 1990-му році тут починали з площ розміром 10-20 га», – утоснила Олена Нероба.
За її словами, за ці роки посівні площі під соєю в цілому в Україні зросли в 14 разів, а в Північному регіоні – лише в 9-10 разів.
«Частка регіону в посівних площах скоротилася до 20%. І на такий же відсоток скоротилося виробництво. Середня врожайність по країні – трохи вище 2 т/га. У регіоні – подекуди нижча», – додає Олена Нероба.
Нагадаємо, що Україна залишається найважливішим виробником ріпаку для Німеччини. Разом з тим, повідомлялося, як оцінити стан посівів озимого ріпаку навесні.