Новий сорт пива "Бердичівське" виготовлене з сорту хмелю Ксанта
ТОВ «Бердичівський пивоварний завод» за участю науковців відділу біохімії хмелю і пива та біотехнології Інституту сільського господарства НААН України розробив та розпочав виробництво нового оригінального сорту пива Бердичівське Пшеничне Gold.
Про це повідомляє прес-служба НААН України.
Пиво виготовлене зі світлого ячмінного солоду та пшениці із додаванням натуральної сировини – апельсинової цедри і коріандру.
Охмеління проведено спеціальним сортом хмелю Ксанта, що має унікальний склад гірких речовин, ефірної олії та ксантогумолу, який використовується як для надання гіркоти, так і аромату. Утворює в пиві дивовижний букет благородної пікантної гіркоти. Має насичений пряно-квітковий і цитрусовий аромат, що домінує з солодкими тонами тропіків.
«Використання сорту хмелю Ксанта з запропонованими елементами технологічних рішень в пивоварінні дозволяє створити нові сорти та стилі пива, розширити асортимент продукції, покращити його якість і безпечність, підвищити вміст в пиві біологічно активних речовин хмелю та збагатити його енергостимулюючими та імуннопідтримуючими компонентами», – розповідає завідувач відділу біохімії хмелю і пива та біотехнології Інституту сільського господарства Полісся НААН Лідія Василівна Проценко.
Впродовж 2016-2020 років Інститут сільського господарства Полісся НААН був головною установою та єдиним виконавцем програми наукових досліджень ПНД 9 НААН „Хміль“. Розроблено 15 наукових рекомендацій, 5 концепцій і стратегій, удосконалено 14 методів, сформовано 29 інформаційних баз даних та 3 колекції культури in vitro та in vivo, отримано 8 патентів на корисні моделі та винаходи, проведено щорічний фітосанітарний моніторинг розвитку шкодочинних об’єктів на хмільниках України, внесено зміни до 2 стандартів на хміль та хмелепродукти, видано монографія та 3 атласи, подано на реєстрацію сорт хмелю, створено макетний зразок нового агрегату для хмелярства (вишка для дозаведення хмелю).
Розроблені заходи з удосконалення науково-методичних підходів наукового супроводу галузі та підготовлено проєкт “Стратегії розвитку галузі хмелярства в Україні на 2021-2025 роки”.
Нагадаємо, вино з моркви та пиво з буряка пропонують в російському ресторані.