Найкраші традиційні харчові продукти Львівщини претендують на географічне зазначення
У Львові обрали найкращі традиційні харчові продукти області. Про це повідомили у департаменті агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації.
Виробники, дистриб’ютори, ресторатори, представники кооперативів та асоціацій виробників, науковці, зокрема, підбили підсумки роботи із вивчення потенціалу для впровадження системи географічних зазначень з метою валоризації (створення доданої вартості) місцевих продуктів.
Її впроваджували на Львівщині з липня 2016 року. Йдеться про маркування, які наносяться на самий продукт та дозволяють ідентифікувати його місце виробництва.
До слова, у світі такі географічні зазначення та подібні їм знаки є гарантією якості продукту та зв’язку з відповідною територією і традиціями.
Вісім продуктів Львівщини мають найвищий потенціал і можуть претендувати на географічне зазначення. Для подальшої роботи у рамках пілотних проектів обрали такі продукти, як карпатська бринза, квасоля Яська і мед.
Довідка
Львівську область обрали пілотною територією для впровадження проекту «Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації високоякісних харчових продуктів у Львівській області». Його реалізовує Посольство Франції в Україні, Агентство з розвитку міжнародного співробітництва в галузі сільського господарства та сільської місцевості (Франція).
Метою проекту є підтримка України у впровадженні європейської системи географічних зазначень згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Наступним кроком буде поширення проекту на інші регіони України, враховуючи досвід реалізації його на Львівщині.
Додати коментар