Агромаркет

Кількість господарств, які займаються вирощуванням сої, збільшилася в 2,3 раза

За останні 15 років Україна у шість разів наростила потужності з переробки сої — з 1 млн тонн у 2005 році до майже 6 млн тонн в 2020 році.

Про це йдеться у статті АgroТimes.

Кількість господарств, які займаються вирощуванням соєвих бобів, збільшилася в 2,3 раза: якщо в 2005 році їх кількість не досягала 3,8 тис., то в 2020 році становила практично 8,8 тис.

«До 2017 року в Україні фіксувалося поступове збільшення валового збору сої. Так, в 2016 році урожай олійної досяг рекордних 4,3 млн тонн. А з 2017-2018 рр. виробництво скорочувалося через зниження площ під соєю. Причиною цього стало і регулювання з боку держави, і рентабельність вирощування соєвих бобів, яка також істотно знизилася», — зазначив Віктор Тимченко, президент Української асоціації виробників і переробників сої.

Тому в 2018-му кількість суб’єктів господарювання, які вирощують сою, скоротилася практично на 1 тис. Цьогоріч їхня кількість становить 8,795 тис. (проти 11,111 тис. у 2017-му).

Нагадаємо, експорт української сої може стати мінімальним за останні 7 сезонів. Також ми писали, що експорт органічної української сої зменшився на 18%.