Агромаркет

Енергомісткість агропродукції за 25 років зменшилася у 6 разів

Енергомісткість агропродукції за 25 років зменшилася у 6 разів

Останніми роками використання паливно-енергетичних ресурсів у сільському господарстві значно скоротилося.

Це зазначив завідувач відділу ринку матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Олександр Захарчук.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, порівняно з 1990 роком сільськогосподарські підприємства скоротили використання бензину моторного як в цілому, так і на сільськогосподарські роботи у 12 разів.

Цьому сприяли два основні чинники, зауважив Олександр Захарчук. Одним із них є економія приватних сільськогосподарських підприємств. Другим – тенденція залучення до виконання транспортних робіт сторонніх організацій, а також поширення продажів урожаю на умовах франко-тік, франко-елеватор та навіть франко-поле. У цьому випадку транспортні витрати оплачують самі покупці сільгосппродукції.

Використання дизельного пального протягом 1990-2016 років теж зменшилося – майже вчетверо.

Водночас останніми роками дещо зросло використання дизпалива. Це пояснюється тим, що на ґрунтообробних, посівних та збиральних роботах застосовується сільськогосподарська техніка, яка працює переважно на дизельному пальному. Оскільки валова продукція сільського господарства щороку збільшується, відповідно зростають і обсяги споживання дизпалива, зазначив Олександр Захарчук.

При цьому аграрний сектор економіки посідає домінуюче місце серед основних споживачів паливно-енергетичних ресурсів. Сільське господарство споживає понад 26% дизпалива та 6% бензину, тоді як промисловість – 16% дизпалива та 6% бензину, а галузь транспорту та зв’язку – 21% дизпалива та 2,5% бензину.

За його словами, тенденція до скорочення споживання пального у сільському господарстві сприяла зменшенню енергомісткості аграрної продукції. Якщо у 1990 році сільгосппідприємства на 1 тис. грн. валової продукції (у порівняльних цінах 2010 року) витрачали 60 кг умовного палива, то в 2015 році у 6 разів менше – лише 10 кг.

За останні 20 років витрати паливно-енергетичних ресурсів на 1 га сільськогосподарських угідь також скоротилися – у 4 рази.

Значне підвищення цін на пальне та розвиток нових форм власності призвели до підвищення ефективності використання енергетичних ресурсів у сільському господарстві, підсумував Олександр Захарчук.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!