Агромаркет

Через війну переробка соняшника скоротилася майже вдвічі

Через війну переробка соняшника скоротилася майже вдвічі

Повномасштабна війна росії проти України спричинила низку проблем в олійно-жировій галузі.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Перше, це зменшення виробництва потенційної сировини, тобто соняшникового насіння, в Східній частині України. Через це наша держава недоотримала для переробки приблизно ⅓ насіння.

“Це досить суттєві втрати, адже в абсолютних значеннях вартість цієї сировини становить $2–2,5 млрд”, – розповів в ефірі “Супільне. Спротив” перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. 

Повномасштабна війна росії проти України спричинила низку проблем в олійно-жировій галузі.

Друга причина пов’язана з тимчасовою окупацією Запорізької, Донецької, частини Херсонської областей. Там залишилися підприємства, які безпосередньо переробляли сировину та виробляли олію. Вони досить потужні і наразі недоступні.

“Не треба також забувати, що росіяни нахабно розстрілювали Миколаївський порт, де також є термінали, одні з найбільших виробників олії. Усі факти призвели до того, що можливість переробки сировини в Україні майже удвічі зменшилася”, – сказав перший заступник Міністра.

Наступним викликом для галузі було закриття усіх морських портів. Українська олія є топовою для світового експортного ринку, оскільки понад 90% олії експортується. Нашими покупцями здебільшого є країни Південно-Східної Азії – можливість доставляти туди була виключно морським транспортом. 

За словами Тараса Висоцького, з початком війни ця логістика була неможливою і період до відкриття “зернової ініціативи” виявився для галузі найкризовішим.

“У перші п’ять місяців блокади чорноморських портів у світі дійсно був дефіцит нашої олії. Частково він був перекритий завдяки тому, що ми вивозили насіння соняшнику в інші країни, які самостійно його переробляли на олію та збували на світові ринки. У цій ситуації Україна виступила традиційно гарантом продовольчої безпеки. Вона не обмежила свій експорт і дала можливість іншим країнам мати нашу продукцію. Наразі світовий дефіцит вже не є настільки критичним”, – пояснив він.

Водночас Тарас Висоцький зауважив, що Україна через це понесла втрати на доданій вартості, не змігши самостійно переробити свою сировину.

Нагадаємо, соняшникова олія – у трійці лідерів з експорту.