Агрономія

Як змінюються «вимоги» культур до вологості ґрунту протягом вегетації

«Вимоги» сільськогосподарських культур до вологості ґрунту протягом вегетації змінюються, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Виходячи з умов забезпечення фізіологічних потреб культур і ресурсозбереження, доцільно дотримуватися трьох основних періодів диференційованого забезпечення рослин вологою:

  • сівба-сходи, протягом якого вологість активного (0-50 см) шару ґрунту повинна бути максимально допустимою (77-80% ПВ);
  • інтенсивне наростання вегетативної маси: вологість ґрунту повинна бути в оптимальному діапазоні (60-74% ПВ);
  • «достигання врожаю»: допустиме зниження вологості до мінімальної величини (55-63% ПВ).

Верхня межа вологості ґрунту орієнтовно відповідає найменшій вологоємкості (НВ), а мінімальна допустима вологість ґрунту для різних культур наведена в таблиці.

Мінімальна допустима вологість ґрунту (%, ПВ):

КультуриНайменша допустима вологість
торфові ґрунти:
Озимі зернові55
Ярі зернові і зернобобові66
Кукурудза, соняшник, ріпак60
Однорічні і багаторічні трави70
мінеральні ґрунти:
Озимі зернові66
Ярі зернові і зернобобові65
Кукурудза, соняшник, ріпак60
Однорічні і багаторічні трави75

Нагадаємо, зволоженість ґрунту в господарстві «Перше травня» на Херсонщині найвища після пару.