Як змінюються «вимоги» культур до вологості ґрунту протягом вегетації
«Вимоги» сільськогосподарських культур до вологості ґрунту протягом вегетації змінюються, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Виходячи з умов забезпечення фізіологічних потреб культур і ресурсозбереження, доцільно дотримуватися трьох основних періодів диференційованого забезпечення рослин вологою:
- сівба-сходи, протягом якого вологість активного (0-50 см) шару ґрунту повинна бути максимально допустимою (77-80% ПВ);
- інтенсивне наростання вегетативної маси: вологість ґрунту повинна бути в оптимальному діапазоні (60-74% ПВ);
- «достигання врожаю»: допустиме зниження вологості до мінімальної величини (55-63% ПВ).
Верхня межа вологості ґрунту орієнтовно відповідає найменшій вологоємкості (НВ), а мінімальна допустима вологість ґрунту для різних культур наведена в таблиці.
Мінімальна допустима вологість ґрунту (%, ПВ):
Культури | Найменша допустима вологість |
торфові ґрунти: | |
Озимі зернові | 55 |
Ярі зернові і зернобобові | 66 |
Кукурудза, соняшник, ріпак | 60 |
Однорічні і багаторічні трави | 70 |
мінеральні ґрунти: | |
Озимі зернові | 66 |
Ярі зернові і зернобобові | 65 |
Кукурудза, соняшник, ріпак | 60 |
Однорічні і багаторічні трави | 75 |
Нагадаємо, зволоженість ґрунту в господарстві «Перше травня» на Херсонщині найвища після пару.