Кольорова картопля робить безглютеновий хліб кориснішим
Додавання забарвленого м’якуша кольорової картоплі м’якоті картоплі, збагатило безглютеновий хліб клітковиною та поліфенолами, корисними для здоров’я, дослідили вчені сільськогосподарського університету в Кракові (Польща).
Про це повідомляє FreshPlaza.
Безглютеновий хліб на основі крохмалю (рецептури, що містять суміш кукурудзяного та картопляного крохмалю з гідроколоїдами), мають брак поживних речовин і не містять зміцнюючих здоров’я сполук. Тому їх можна доповнити сировиною, багатою такими компонентами, особливо антиоксидантами. Серед них для цього часто застосовують псевдозернові культури, насіння, фрукти та овочі.
Картопляна м’якоть, отримана в результаті переробки сортів з червоним м’якушем Magenta Love та фіолетовим – Violetta, може стати новим інноваційним субстратом для збагачення безглютенового хліба завдяки високому рівню ендогенних поліфенолів, а саме флавоноїдів, флавонолів, фенольних кислот та особливо антоціанів, що мають високий антиоксидантний потенціал, а також харчових волокон.
«Серед усіх аналізованих безглютенових хлібів, зразок, що містить 7,5% частки ліофілізованої м’якоті червоної картоплі Magenta Love, характеризувався високим вмістом фенольних сполук та харчових волокон, вираженою антиоксидантною активністю, низьким рівнем потенційно небезпечного акриламіду та хорошими фізичними та сенсорними характеристики. Тому такий додаток (7,5% Magenta Love) можна рекомендувати для промислового виробництва безглютенового хліба», – йдеться у дослідженні.
Читайте також: Картопля з синім м’якушем: корисна екзотика в Україні