Виноград в теплицях – гарний бізнес фермерів, що мають 2-3 га
Для малих фермерів, які мають 2-3 га винограду в закритому грунті – це найбільш оптимальний варіант господарювання, вважає Людмила Баранець, завідувачка лабораторії молекулярної генетики та захисту рослин Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова».
Про це повідомляє Seeds.
«Тепличне вирощування такої незвичайної для закритого грунту культури, як виноград, є дуже прибутковим видом діяльності. Незважаючи на різні проблеми виноград росте в теплиці більш пишним і смачним, а урожай перевершує всі очікування.
Передбачалося, що тепличне виноградарство більше культивуватиметься в регіонах зі складними кліматичними для виноградарства умовами. Але поки бачимо тенденцію, що вирощування винограду в теплицях стає більш поширеним в південних регіонах України», – розповіла Людмила Баранець.
За її словами, вирощування в закритому грунті столового винограду дозволяє отримати продукцію традиційних сортів на 2-3 тижні раніше, коли тримається досить висока ціна на виноград.
Однак зараз вирощування столового винограду в закритому грунті – це поодинокі випадки і займаються цим тільки ентузіасти, хоча в Європі це дуже поширено.
«Цілком можливо, що найближчим часом це стане реальним економічно виправданим бізнесом в різних регіонах нашої країни», – зазначила експертка.
Вирощування в закритому грунті в рази підвищує шанси на отримання кращого врожаю винограду, при дотриманні технології вирощування винограду та проведенні всього комплексу агротехнічних заходів.
«На мій погляд, зараз для малих фермерів, які мають 2-3 гектара винограду, що вирощується в закритому грунті, є найбільш оптимальним варіантом господарювання», – підсумувала Людмила Баранець.
Читайте також: У теплицях майбутнього можуть вирощувати чорний перець, ваніль і папайю