За вирощування сої в монокультурі боби мають більший розмір і масу, – фермер
У фермерському господарстві «Дона О. П.», що займається органічним землеробством на Вінниччині, практикують сівбу сої на одному полі кілька років поспіль і мають низку позитивних результатів.
Про них AgroTimes розповів керівник господарства Олексій Дон.
«Це «проти всіх законів агрономії», але практика показує, що таким чином поле стає чистішим від бур’янів, а боби мають більший розмір і масу», – зазначив він.
До того ж культура суттєво поліпшує структуру ґрунтів: збагачує азотом, підтягує з нижніх шарів фосфор і калій.
Головні «секрети» високих урожаїв сої – це підбір сортів (у господарстві використовують переважно канадські) й оптимальні строки сівби.
Доброму старту передує знищення перед сівбою бур’янів першої та другої хвилі в стадії білої ниточки.
«Якщо пропустиш їх і посіви заростуть із самого початку, то отримаєш низький урожай, – зауважує фермер. – Тому органічний виробник повинен у період початкового росту культури в прямому сенсі жити на полі».
Нагадаємо, на Івано-Франківщині зібрали рекордний урожай сої. А всього в Україні цього року зібрали 2,8 млн тонн сої з площі 1,3 млн га.